EOO Kocijančić i Mateša obnovili mandate

hina

U petak je u Zagrebu započela 46. opća skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO) na kojoj je Janez Kocijančić dobio novi mandat na mjestu presjednika, a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša ponovno je član Izvršnog odbora udruge.

Jednoglasnom odlukom Slovenac Kocijančič dobio je novi predsjednički mandat EOO-a do 2021. godine, Talijan Raffaele Pagnozzi ostao je glavni tajnik, kao i Grk Lazarides na dužnosti rizničara. Zlatko Mateša ponovno je izabran za člana Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora, u kojem predstavnike ima još 11 europskih država.

Dvodnevno zasjedanje u Zagrebu otvorila su pozdravnim govorima četiri predsjednika olimpijskih udruga. – Thomas Bach (Međunarodni olimpijski odbor),  Kocijančič (Europski olimpijski odbori), šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (ANOC – Udruženje nacionalnih olimpijskih odbora) i Mateša (Hrvatski olimpijski odbor).

Čelnik HOO-a vraćao se još jednom za govornicu kako bi se zahvalio za dodijeljeno mu Odličje časti EOO-a, a gošća na skupštini državna tajnica za sport Janica Kostelić primila je posebnog priznanja za promicanje olimpizma.
U stanci između jutarnjeg i popodnevnog zasjedanja Thomas Bach, šeik Al-Fahad Al-Sabah, Janez Kocijančič i Zlatko Mateša bili su na prijamu kod hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pridružili su im se direktor Olimpijske solidarnosti MOO-a i zamjenik glavnog direktora MOO-a za odnose s olimpijskim pokretom Pere Miro te Marina Baramia, asistentica u Uredu predsjednika MOO-a.
Na skupštini u Zagrebu najdojmljivije su bile videoprojekcije o stanju pripremljenosti južnokorejskog Pjongčanga za ZOI 2018. i bjeloruskog Minska za Europske igre 2019. godine, a skupštinarima je prikazan i novi format atletskih natjecanja koji će se primjenjivati upravo na Igrama u Minsku.
Hrvatski olimpijski odbor sklopio je i novi iznimno važan ugovor – o partnerstvu s EOO-ovim EU-uredom u Bruxellesu, preko kojeg će mu biti olakšano participiranje i u EU-fondovima.
“Potpisivanje ovog ugovora između HOO-a i EOO-a od velikog je značaja, ne samo za HOO, nego za sveukupni hrvatski sport. Naša dosadašnja suradnja bila je odlična i veselimo se novom iskoraku u našim odnosima”, izjavio je Kocijančič, dok je uime HOO-a potpisnik bio glavni tajnik Josip Čop.
“Hrvatski olimpijski odbor prepoznao je važnost suradnje s uredom EOO-a u Bruxellesu. Nadamo se uspješnoj suradnji na europskim projektima i na planu oblikovanja europskih politika u području sporta”, kazao je Čop.
Na tragu ugovora, koji bi trebao biti od pomoći našem sportu u budućnosti, svakako je i izjava predsjednika MOO-a Bacha s govornice Kristalne dvorane hotela Westin u Zagrebu:
” Zadovoljstvo mi je biti gost kod uvijek sjajnih domaćina u Hrvatskoj, velikoj sportskoj naciji, unatoč malom broju stanovnika”.
Skupštinsko zasjedanje nastavlja se u subotu ujutro, a završit će oko 13 sati, kada je predviđena službena konferencija za medije.

Komentiraj