Enogastronomi do posljednjeg mjesta popunili novigradsku marinu & Hotel Nautica

Autor:

Dantes

Nakon četiri uspješno organizirana ovogodišnja eventa u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci, 31. ožujka održao se i peti Wine Enogastro Vip Event, međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca, a domaćin eventa bila je Novigradska Marina & Hotel Nautica koja je bila do posljednjeg mjesta popunjena enogastronomima.

Ovaj već nadaleko poznati Event svim svojim posjetiteljima predstavio je mnoštvo proizvođača sa naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete te mnogobrojne zanimljive radionice.

Prilikom otvorenja predstavio se Chef Hotela Nautica a odmah poslije njega i Srednja ugostiteljska škola Poreč.

U 14:45 sati niz radionica otvorio je sommelier Siniša Škaberna s degustacijskom radionicom “Slike novigradskih malvazija”, a potom su posjetitelji od direktora i vlasnika marketinške agencije Atauctus, Josipa Ukalovića doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

Zatim je urednik portala Bookaleta Davor Šišović predstavio publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće koje je sljubio sa Patinskim malvazijama.

Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog pri čemu joj se pridružio vlasnik vinarije čija su se vina točila, Rino Prelac.

Uslijedila je kratka stanka između prvog i drugog dijela radionica koju su posjetitelji iskoristili za ponovno druženje s vinarima i vlasnicima malih OPG-ova, kušanju njihovih proizvoda, sklapanju poslova i prijateljstava koja će sigurno potrajati još mnogo godina.

Posjetitelji su u pauzi imali priliku uživati u delicijama i jelima koje je pripremio PIK-ov Chef Marko Lučić, kuhari Hotela i restauranta Nautica i Srednje ugostiteljske škole Poreč.

Drugi dio radionica otvorila je članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre, Tina Šugar Korda koja je pričala o projektu “ConsumeLess plus – Less is more”, a nakon toga počela je degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker iz Kutjeva pričao kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorta u ovome kraju.

Potom je F&B Manager i sommelier Josip Orišković oduševio svojom prezentacijom što je sve potrebno da bi bio dobar F & B menager hrane i pića i unaprijedio ponudu hrane i pića.

Nakon ove zanimljive teme, publika je usmjerena na ekološku proizvodnju zadarske vinarije Škaulj o kojoj je pričala sommelerka Ines Matić Matešković. Zatim je od 18:30 vrhunski ugostitelj i sommelier Mario Meštrović pričao o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu.

U posljednju, malo drukčiju radionicu – naime radilo se o pivu, goste je uveo Claudio Rossi i predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča.

Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održala se degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.  Menu od 6 slijedova vrlo kvalitetnih jela koji su pripremali Chef Damir Modrušan, Chef momjanske konobe Rino Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov Chef Marko Lučić i kuhari hotela i restorana Nautica (Hama u sous vidu – Cromaris, palenta sa crnim tartufom – Istra Tartufi, odkošteni pileći batak i zabatak u sous vidu -PG Orehovec, marinirani kare – PIK Vrbovec, Ragu od istraskog pulića / magarca s istarskom paštom – Konoba RINO i Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu – Histris i Tartufi Istra).

Sva ta jela sljubljivana su sa vinima Cosseto, Sosich wines, Ščurek vinima, vinima Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato, a glavni partner projekta je Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.