Da su istarske malvazije omiljeno vino među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje vinske manifestacije En primeur koje se održalo u zagrebačkom hotelu Esplanade.
U Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine. Uoči premijernog kušanja, putem prijavnog linka u udrugu Vinistra – koja je prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije – stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.
Prošla godina je meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta. A bilo je tu i dugotrajno kišno razdoblje, posebno sredinom i krajem ljeta. No, od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina. To je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine.
Malvazija je u “odličnoj formi” došla na En Primeur 2024
Ti vremenski uvjeti rezultirali su ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela. Također, grožđe je imalo izraženu aromatiku i naglašene sortne karakteristike, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.
“U suradnji sa udrugom Vinistra predstavili smo mlade malvazije na 12. En Primeur-u u hotelu Esplanade Zagreb. Malvazija i Malvazija Grand Cru su već sada skladne i zaokružene, no dati ćemo im još malo vremena pa će na tržištu biti dostupna kroz koji mjesec kada će se pokazati u pravom ruhu”, istaknula je Nina Arman Rickijević.
En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.
Komentari