Ekstrakt piskavice poboljšava tjelesne sposobnosti sportaša

Unsplash/Victor Freitas

Ekstrakt piskavice se pokazao učinkovitim u povećanju snage i mišićne mase kod sportaša, piše portal vitamini.hr.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Translational Sports Medicine su otkrili da je kod osoba koje su uzimale 600 mg ekstrakta piskavice dnevno zabilježeno smanjenje tjelesne mase za 1.2 kg, udjela masnog tkiva za 1.4 posto i povećanje mišićne mase za 1.8 posto nakon razdoblja od 8 tjedana. Primijećen je i porast koncentracije testosterona u serumu od 1.3 nmol/mL.

U istraživanje je bilo uključeno 138 muškaraca u dobi od 25 do 47 godina. Nasumično su podijeljeni u tri jednake skupine: prva skupina uzimala je 600 mg ekstrakta piskavice dnevno, drugoj skupini dodijeljeno je uzimanje 300 mg, dok je treća skupina uzimala placebo. Ispitanici, koji su uzimali ekstrakt su, osim navedenih rezultata, i poboljšano izvodili vježbe snage nogu. Autori studije ističu kako su vrijednosti testosterona u skupinama koje su uzimale 300 mg ekstrakta ili placebo ostale nepromijenjene.

Sjeme sadrži više od sto različitih fitokemikalija, uključujući furostanolne i steroidne saponine. Zanimljivo je da su se sjemenke piskavice nazivale i “grčko sjeme“, jer su ih drevni Grci koristili za prikupljanje snage prije sportskih natjecanja ili borbe.

Komentiraj