EKSPLOZIVNI TRANSKRIPTI: Marko Milić: ‘Niko Dujmović’; Krunoslav Jakupčić: ‘Radit će do godinu dana na određeno, a onda ćemo ga primiti na neodređeno’

NOVI EKSPLOZIVNI TRANSKRIPTI: Mobitel donedavnog šefa Hrvatskih šuma sadrži poruke koje otkrivaju masovnu trgovinu utjecajem u kojoj su sudjelovali glasnogovornik Vlade i najuži krug premijera Plenkovića

Krunoslav Jakupčić bio je toliko servilan i oprezan da je Milića zamolio da Plenkovića pita smije li zaposliti jednog pripravnika lovstva. Šokantni transkripti otkrivaju kako je činio usluge ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću, glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću, a povjeravao se i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću

“Marko, molba. Molim Te, pitaj Šefa, za zapošljavanje u H. šumama – Branka Filipetija (pripravnik lovstva). On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav.” Tim se riječima preko aplikacije Viber tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić obratio glasnogovorniku Vlade Marku Miliću, kojem je šef premijer Andrej Plenković. Jakupčić je tu poruku Miliću poslao 5. rujna 2018. u 20:54. Prema njima pokazuje toliko udivljenje da zamjenicu Te i imenicu Šef, koje se odnose na Milića i Plenkovića, u poruci piše velikim slovima.

Jedna je to od više desetaka šokantnih poruka koje otkrivaju kancerogeno rašireni sustav trgovine utjecajem i uhljebljivanja u administraciji Andreja Plenkovića, koja u ovom slučaju otkriva da vodeći čovjek Hrvatskih šuma iz samo njemu poznatih razloga traži dopuštenje premijera kako bi u državnoj tvrtki zaposlio pripravnika lovstva.

Na tu poruku Milić mu nije pismeno odgovorio. Ali ona sugerira da je Jakupčić tražio dopuštenje da u Hrvatskim šumama zaposli pripravnika lovstva. Apsolutno je nejasno zašto bi se predsjednik Uprave Hrvatskih šuma s premijerom trebao savjetovati oko zapošljavanja na tako niskoj razini unutar tvrtke koju vodi. Ali to s druge strane može pokazivati razinu do koje se Plenković upliće u kadroviranje u državnim tvrtkama. Bio je to tek dio očito uhodane komunikacijske sheme koja otkriva dubinu i kompleksnost spornog ponašanja Plenkovićeve administracije. Između Marka Milića i Krunoslava Jakupčića očito je postojalo prilično veliko povjerenje. Sugerira to i sljedeća njihova komunikacija.

‘’Niko Dujmović’’. To je ime čovjeka koje je glasnogovornik Vlade Marko Milić 30. rujna 2019. u 11:12 poslao tadašnjem predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću, kao očito neupitnu preporuku da ga zaposli u državnoj tvrtki koju je donedavno predvodio.

Marko Lukunic, Tomislav Miletic/PIXSELL

Sljedeći dan u 11:20 Jakupčić mu odgovara: ‘’Raditi će, do godinu dana na određeno – takva je praksa u -u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP’’. Milić mu ovako odgovara: ‘’Hvala ti Kruno puno’’. Jakupčić na to uzvraća: ‘’Nema na čemu’’.

Svega nekoliko tjedana kasnije Dujmović je već bio zaposlen. Spominje se u novinskim izvještajima kao mladi pomoćnik iskusnoj Aniti Donković koji je s njom primao skupljače žireva na zapadnoj strani Velike Gorice u Rasadničkoj ulici. Hrvatske šume otkupljivale su žir po cijeni od devet kuna po kilogramu.

Opisane poruke mali su dio transkripata ekstenzivne komunikacije koju je donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić vodio s najužim krugom suradnika premijera Andreja Plenkovića. Radi se o šokantnoj telefonskoj komunikaciji koju je preko različitih aplikacija preko mobitela Jakupčić vodio s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frka-Petešićem, glasnogovornikom Vlade Markom Milićem te glavnim tajnikom HDZ-a i bliskim osobnim Plenkovićevim prijateljem Krunoslavom Katičićem.

Transkripti dani na uvid Nacionalu izvučeni su iz sadržaja Jakupčićeva mobitela. On mu je oduzet kada je Jakupčić 28. svibnja 2020. uhićen u kontekstu afere Vjetroelektrane zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti te trgovinu utjecajem. Sadržaj njegova telefona otkriva masovnu shemu i sumnje u trgovinu utjecajem unutar Plenkovićeve administracije, koja započinje u najužem premijerovu krugu.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić poslao je 3. travnja 2019. u 16:29 Krunoslavu Jakupčiću kratku poruku sljedećeg sadržaja: ‘’Ager Alpha doo/ Panonska Biomasa doo’’. Jakupčić mu dan poslije u 15:26 odgovara: ‘’Marko, pozvali smo Gabrijela Dužnovića (direktor Ager Alphe, op.a.) na sastanak u ponedjeljak u 8 sati pa se čujemo’’. Milić mu na to dan kasnije u prijepodnevnim satima u dvije kratke poruke odgovara: ‘’Kruno javili su mi. Puno ti hvala!’’.

‘Marko, molim te da tim ljudima – Ager Alpha i Panonska biomasa kažeš, ako Te pitaju, da nisu zadovoljili sve uvjete, ali IDE NOVI JAVNI POZIV, i koji će koincidirati s njihovim završetkom kogeneracije’

Potom 8. travnja 2019. u 11:21 Jakupčić Miliću piše sljedeću poruku: ‘’Marko, molim te da tim ljudima – Ager Alpha i Panonska biomasa kažeš, ako Te pitaju, da nisu zadovoljili sve uvjete, ali IDE NOVI JAVNI POZIV, i koji će koincidirati s njihovim završetkom kogeneracije. Osobno ću dežurati da sve bude u redu. Neka napišu ŽALBU Upravi -a (da su krivo ispunili zahtjev itd) Pozdrav’’.

Sadržaj tih poruka budi ozbiljnu sumnju u to da su te dvije tvrtke imale privilegirani status prilikom poslova povezanih s kogeneracijom. Uprava Hrvatskih šuma obavijestila je u siječnju 2019. kupce da se 20 krovnih ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drveta radi proizvodnje električne i/ili toplinske energije smatra raskinutim jer tvrtke potpisnice nisu dostavile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u ugovorenim rokovima.

Time se samo u toj godini oslobodilo 265.000 tona vrijedne sirovine za nove kupce, a za što su Hrvatske šume najavile raspisati novi natječaj.

‘’Hrvatske šume kao državna tvrtka moraju štititi nacionalne interese i upravljati resursom s pažnjom dobrog gospodara. Uz to, učinkovitija upotreba sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca jedna je od obaveza koju je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, što je bio dodatan razlog zbog kojeg smo odlučili raskinuti naslijeđene ugovore. Između ostalog, u njima nije bilo propisano da kupac mora dostaviti dokaze o ostvarenju prijavljene energetske učinkovitosti kogeneracijskog postrojenja zbog čega se veliki dio toplinske energije danas rasipa u zrak, umjesto da se iskoristi za sušenje pilanskih proizvoda, u staklenicima ili za grijanje stambenih zgrada’’, izjavio je tom prilikom Krunoslav Jakupčić. Lako je moguće da je spomenutu komunikaciju s Markom Milićem vodio upravo u tom kontekstu.

Oko kogeneracije je Jakupčić komunicirao i s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frka-Petešićem i to preko aplikacije Chat iMessage. Njemu je 2. ožujka 2019. u 8:56 poslao poruku sljedećeg sadržaja: ‘’Poštovani gospodine Petešić, ako su Vam potrebne detaljnije informacije oko kogeneracija, oko prodaje drvne sirovine drvoprerađivačima ili općenito oko upravljanja državnim ili privatnim šumama, stojim Vam na raspolaganju. Može i kroz kraći susret, dapače. Pozdravljam Krunoslav Jakupčić’’. Nema zabilježenog odgovora Frka- Petešića na tu poruku. Ali je evidentno da su njih dvojica bili u kontaktu. To potvrđuje i poruka koju je Jakupčić Frka-Petešiću poslao 15. lipnja 2019. u 12:02. U njoj mu je napisao: ‘’Poštovani gosp. Petešić, Jučer smo sve potrebno dogovorili s gosp. Bakićem (Akuo Energy Med d.o.o.). Sve je OK. Pozdrav’’. Što je to OK i zbog čega je Frka-Petešić intervenirao kod Jakupčića za tu tvrtku, pisane poruke preko te aplikacije ne otkrivaju.

Korespondencija Krunoslava Jakupčića s predstojnikom Ureda premijera Andreja Plenkovića pokazuje da je Zvonimir Frka-Petešić intervenirao kod Jakupčića za jednu tvrtku. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U siječnju 2019. Jakupčić i Milić diskutirali su o Krešimiru Macanu, koji je početkom 2018. otprilike sedam mjeseci proveo kao posebni savjetnik premijera Plenkovića za strateško komuniciranje, a prema navodima Jutarnjeg lista bio je plaćen 9 tisuća kuna mjesečno. I nakon tog angažmana Macan je povremeno u pojedinim situacijama, nekim svojim javnim istupima, sramotno i neutemeljeno pokušavao raditi kontrolu štete za premijera Plenkovića. Jakupčić je 31. siječnja 2019. u 15:31 Miliću poslao sljedeću poruku: ‘’Pozdravljam Marko Molim Te da mi kažeš, da li Krešo Macan radi što za Vladu i Tvoj savjet glede njega i njegove agencije ? LP’’. Milić ga kratkom porukom nešto kasije pozdravlja i javlja mu da će ga nazvati navečer. Drugim riječima, ta poruka otkriva da su i često telefonski razgovarali, a ne samo razmjenjivali poruke. Nedugo potom, Jakupčić piše Miliću: ‘’Poduzeće i ja osobno smo oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sada, a Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko’’.

Koliko su Milić i Jakupčić bili tijesno povezani intenzivnom i uhodanom komunikacijom, ali po svemu sudeći i ponašanjem koje budu sumnju na trgovinu utjecajem, ponajbolje pokazuju i kratke poruke koje su razmijenili o zapošljavanju spomenutog Nike Dujmovića.

U sličnom je tonu i kontekstu Jakupčić komunicirao i s glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem. Krunoslav Katičić poslao je Jakupčiću preko aplikacije WhatsApp 28. prosinca 2019. u 12:24 životopis izvjesnog Josipa Jurića. Potom mu je minutu kasnije proslijedio i poruku koju mu je ranije poslao Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a. U toj poruci piše: ‘’Poštovani, g. Katičiću, nadam se da ste uživali jučer na domjenku, evo samo da nadovežem na ono što sam spominjao jučer, vezano uz Hrvatske šume i mog mladog prijatelja. Radi se o Josipu Juriću, odnedavno diplomiranom magistru inženjeru šumarstva, a svakako bi htio radno mjesto naći u struci u Hrvatskoj. On je ovaj ponedjeljak bio na razgovoru za pripravništvo u kod g. Miškulina i g. Bumbera. Rečeno mu je da će se javiti idući tjedan s informacijama o primanju za pripravništvo. Svaka pomoć bi dobro došla. Šaljem njegov CV u posljetku. Hvala puno i lp Zoltan.’’

Dva dana kasnije, 20. prosinca 2019. u 14:30, Jakupčić Katičiću šalje povratnu poruku sljedećeg sadržaja: ‘’Imenjače, Josip Jurić će raditi u Upravi šuma podružnica Zagreb’’. Minutu kasnije u odvojenoj poruci Jakupčić nadodaje: ‘’U siječnju ćemo ga primiti. Komunicirali smo s njime. Pozdrav’’.

Katičić mu na to odgovara porukom poslanom istog dana u 15:16. U njoj mu je napisao: ‘’Hvala to je bitno, čujemo se’’.

Sličan je i kontekst Jakupčićeve komunikacije s Davorom Filipovićem koji je u to vrijeme bio član Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Njih su dvojica 25. ožujka 2020. između 12:18 i 14:51 razmijenili nekoliko kratkih poruka iz kojih se vidi da je Filipović urgirao da Jakupčić nekoga zaposli. Filipović piše Jakupčiću: ‘’Kruno, nazovite me kad budete u prilici’’. Jakupčić mu odgovara: ‘’Bilo je sve OK, dežuram’’.

Filipović mu potom šalje sliku uzdignutog palca i u drugoj poruci nastavlja: ‘’Javite mi da znam što reći ljudima’’.

Jakupčić na to nastavlja: ‘’Primljen je u paketu s drugima, on i jedna kolegica. Za mjesec dana će imati uvjete. Ako treba što pojasniti, dajte im moj broj’’.

U drugoj poruci Jakupčić nadodaje: ‘’Sve primamo na mjesec dana. On će nastaviti na neodređeno’’.

Filipović potom ovako zaključuje komunikaciju: ‘’Dogovoreno. Hvala’’.

Jakupčić je komunicirao s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, glasnogovornikom Vlade Markom Milićem i glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem. FOTO: Igor Kralj, Patrik Macek/PIXSELL

Najmanje spornom čini se komunikacija koju je Jakupčić vodio s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem preko aplikacije Viber. Dvojbena je ponajviše osnova po kojoj Jakupčić s njime uopće komunicira, jer mu se obraća kao predsjedniku Sabora. Jakupčić ga, naime, oslovljava s ‘’Predsjedniče’’ te mu 17. listopada 2018. u 18:42 piše: ‘’Predsjedniče, molim za pomoć. Niti Nadzorni odbor (Filipović), niti Skupština društva (Tolušić), ne potpisuju ‘Prethodnu suglasnost’ prema Upravi društva, kojom se dopušta rad BIOELEKTRANAMA, a što moraju. Uprava društva nema pravo na to, s obzirom da vrijednost 14-godišnjih Ugovora prelaze 10 miliona kuna svaki pojedinačno. Filipović krivo tumači da je ukupna vrijednost 3,5 milijarde. Potrebno je Ugovore gledati pojedinačno – tada je vrijednost drvne mase višestruko manja. Bioelektrane (njih-7) su kasnile, ali sada imaju DOZVOLU ZA RAD. Dečki izbjegavaju ono što im je dužnost. Mogla bi izbiti afera. Volio bih da izvjestite Premijera. Hvala i pozdrav’’.

Jandroković mu javlja da će provjeriti. Nekoliko minuta kasnije Jakupčić mu šalje kratku poruku da mu taj čas Tolušić javlja da će se sljedeće jutro Tolušić i Filipović sastati s Upravom -a te mu se zahvaljuje. Dva dana kasnije Jakupčić mu frustrirano piše sljedeće: ‘’Dobro jutro Predsjedniče. Ništa od dogovora Skupština (Tolušić) – Nadzorni o. (Filipović) – Uprava šuma (Jakupčić, Fazekaš, Sabljić) oko davanja PREDHODNE SUGLASNOSTI za BIOELEKTRANE koje čekaju. Filipović bi htio prebaciti davanje Suglasnosti na Premijera i Vladu ?? Skupština (Tolušić) isto ne želi dati Suglasnost?? Pišemo dopis Premijeru da nas primi. Novi ‘Koprivnički Ivanec’ i tužba stranih investitora protiv RH nam ne treba. Hvala i pozdrav’’.

Nije to jedina poruka u kojoj se Jakupčić požalio Jandrokoviću na probleme u funkcioniranju sa stranačkim kolegama, što posredno pokazuje da Jandrokovića smatra unutar stranke iznimno utjecajnim. Njemu je 4. studenoga 2018. u 18 sati napisao sljedeće: ‘’Pozdravljam Predsjedniče. Oprostite na smetnji, vjerojatno ste čuli za prosvjed Živog zida ispred zgrade -a. Ukratko, sve radimo po Zakonu o šumama i Zakonu o zaštiti prirode, nikakve prekomjerne sječe i devastacije nema, za razliku od privatnih šuma. Nažalost, nismo nadležni za privatne šume (Ministarstvo polj.), raspodjelu sirovine radimo s drvoprerađivačima okupljenima pri HGK, sve transparentno. Velika je pogreška što imam Ivanu Mezak (Tolušićev izbor) za direktoricu komercijale. Žena uopće kvalitetno ne komunicira, niti s velikima kupcima, niti s pilanom Muhvić – sutrašnji prosvjednik pa sve do pilane Štef iz Z. Topolovca. A kupaca imamo 500. Ministar Tolušić će, vjerojatno, mene okriviti što sam komunicirao s tim pilanama, koje se smatraju oštećenima, ali prosvjed se spremao znatno ranije. Te drvoprerađivače se naprosto, ako ništa drugo, mora saslušati i pokušati riješiti problem. S takvim načinom rada se spomenuta gospođica ne slaže, jer drugačije ne zna, i sve prokazuje Tolušiću koji, tko bi rekao, sve joj vjeruje. Borim se. Pozdrav’’.

U još jednoj poruci Jakupčić pokušava Jandrokovića uključiti u rješavanje problematičnih situacija pa mu piše: ‘Predsjedniče, vjerojatno ste čuli, Slavonci (Tolušić – Anušić – Našičani) su se navodno dogovorili oko nove Uprave šuma Slatina u županijskim granicama. U tom slučaju i Uprava šuma Bjelovar gubi Viroviticu i Suhopolje. Niti sa šumarskog, niti s ekonomskog gledišta nikakve koristi, ali….. Pozdrav’’.

‘Poduzeće i ja osobno smo oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sada, a Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko’

Zanimljivo je da su zbog optužbi za trgovinu utjecajem ozbiljnu političku karijeru okončali, među ostalim, dotadašnji ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović i Josipa Rimac. Primjerice, Ani Mandac, nekadašnjoj pomoćnici u Ministarstvu gospodarstva dok ga je vodio Darko Horvat, Uskok stavlja na teret da je od studenoga 2018. do travnja 2019. na traženje gradonačelnika Juzbašića potaknula Aladrovića da prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje pogoduje još jednoj kandidatkinji u cilju njezina zapošljavanja u HZMO-u, što je Aladrović i učinio te je posredstvom Ane Mandac i Juzbašića, inače donedavnog HDZ-ovca, kandidatkinji dostavio zadatke koji će biti na testiranju i tako joj omogućio prednost u natječajnom postupku. Nakon što je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Okrivljenicima prijete kazne do šest godina zatvora ako se dokaže da je riječ o trgovini utjecajem, a ako se procijeni kao zloupotreba položaja i ovlasti, budući da nema značajne materijalne štete, propisano je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Josipu Rimac jedna od optužbi tereti za trgovinu utjecajem zbog zapošljavanja njene sestre Biserke Vujić na neodređeno vrijeme u Elektri Šibenik. Međutim, Nacional je pišući o detaljima tog slučaja odmah po izbijanju te afere upozorio kako se postavlja pitanje zbog čega se u moru sumnjivih zapošljavanja u HEP-u fokus stavlja samo na taj slučaj sestre Josipe Rimac, dok se ostala sumnjiva zapošljavanja koja su prvenstveno išla po stranačkom ključu za sada preskaču.

Sada spomenuti transkripti izvučeni iz telefona Krunoslava Jakupčića pokazuju kako su razmjeri takvog ponašanja dramatično rašireni. Osim toga, ti transkripti pokazuju i nekonzistentnost ponašanja Uskoka i DORH-a jer su evidentno selektivno pristupili analizi prikupljenog dokaznog materijala, koji u najmanju ruku dodatno dramatično politički potkopava administraciju aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Krunoslav Jakupčić bio je uhićen u kontekstu afere, čija je protagonistica bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i dotad istaknuta članica HDZ-a Josipa Rimac. Jakupčiću se stavlja na teret da je na nagovor Josipe Rimac omogućio poduzetniku Milenku Bašiću, to jest njegovoj tvrtki C.E.M.P., da nastavi s radovima na izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađene usprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske.

‘Predsjedniče, molim za pomoć. Niti NO (Filipović), niti Skupština društva (Tolušić) ne potpisuju ‘Prethodnu suglasnost’ prema Upravi društva, kojom se dopušta rad bioelektranama’, piše Jakupčić Jandrokoviću

Hrvatske šume i Bašić vodili su spor oko plaćanja prava služnosti i prebijanja tog iznosa radovima koje je Bašić izvodio na izgradnji cesta u vjetroparku. Međutim, Bašić je još u vrijeme dok se protivio izručenju iz Hercegovine za Nacional rekao da su gotovo svi njegovi problemi na dovršetku vjetroelektrane Krš-Pađene proizašli zbog Hrvatskih šuma i to zato što im nije platio reket. U tom kontekstu on je spominjao neke regionalne rukovoditelje, ali je jasno naznačio da oni reket nisu tražili samo u osobno ime, nego da je on shvatio da iza toga stoji i Krunoslav Jakupčić. Bašić je slične tvrdnje kasnije ponovio i u Večernjem listu, a Jakupčić ga je zbog tih tvrdnji tužio za klevetu.

Sadržaj spomenute komunikacije koju je Jakupčić vodio s najužim krugom premijera Andreja Plenkovića ključ je za razumijevanja evidentno privilegiranog tretmana i statusa koji je u kontekstu te afere Jakupčić uživao u Plenkovićevoj administraciji. Unatoč uhićenju, pa naknadno i proširenju istrage, Jakupčić nije bio smijenjen s funkcije koju je obnašao, što je Nacional i ranije okarakterizirao kao još jedan u nizu skandalima ionako impregnirane Plenkovićeve administracije.

Štoviše, Jakupčić je ostao na svojoj funkciji i nakon što je 20. svibnja 2022. navršio 65. godinu života te trebao otići u mirovinu.

Zanimljivo je da Jakupčić za ostanak na toj poziciji nije dobio odobrenje ministrice poljoprivrede Marije Vučković, iz čijeg su ministarstva za Nacional odgovorili da “ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije dala suglasnost” da Jakupčić i nakon 65. rođendana ostane na čelu Hrvatskih šuma.

Međutim, Jakupčić je i dalje nastavio dolaziti na posao, a iz Hrvatskih šuma su za Nacional tada poručili da “Sukladno čl. 4. st. 3. i 4. Zakona o radu i Ugovora o vođenju poslova Društva, predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić nastavlja s radom do isteka mandata”.

To se po svemu sudeći tako odvilo zato što je Jakupčić činio brojne, u najmanju ruku rubne usluge najužem krugu suradnika premijera Plenkovića. Jedan dio spomenutih transkripta otkriva da je s tom spornom komunikacijom bio upoznat i premijer Plenković.

Pojednostavljeno govoreći, sporni transkripti bude ozbiljnu sumnju u masovnu trgovinu utjecajem, posredovanje prilikom trgovine utjecajem i višestruke zloporabe položaja i ovlasti u kontekstu onoga što se karakterizira kao klasično porobljavanje državnih institucija.

A sve se to radilo kako bi se pomoglo pri zapošljavanju privilegiranih pojedinaca bliskih najužem premijerovu krugu suradnika iz samo njima znanih razloga. Ili kako bi se pomoglo pojedinim privilegiranim tvrtkama da pronađu put do državnih poticaja ili do posla na pojedinim natječajima. Način komunikacije koji otkrivaju transkripti pokazuje da se radilo o izuzetno raširenom modelu ponašanja, koji je vrlo vjerojatno primjenjivan i u komunikaciji s brojnim drugim istaknutim čelnicima državnih institucija ili državnih tvrtki. Jakupčić se u tom kontekstu može doživljavati tek kao vrlo vjerojatan ogledni primjer njihova svakodnevnog načina ponašanja.


Kako je Jakupčić unosno plaćao troškove svog odvjetnika na račun Hrvatskih šuma

Nacional je objavio i dokumente koji otkrivaju da je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić izveo domišljat manevar kako bi prikrio da mu državna tvrtka Hrvatske šume, dok joj je bio na čelu, plaćala troškove odvjetnika koji ga zastupa u aferi u kojoj ga Uskok sumnjiči da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma nezakonito pomogao tvrtki C.E.M.P. Milenka Bašića.

Taj je manevar Jakupčić osmislio i izveo nakon što su mediji, to jest portal Telegram, već jednom otkrili da mu Hrvatske šume plaćaju troškove odvjetnika, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv Jakupčića pokrenulo postupak.

Kako bi mogao nastaviti plaćati odvjetnike na račun Hrvatskih šuma, ali ovaj put u tajnosti, Jakupčić je sam sa sobom izveo svojevrsnu cesiju. Računi i izvodi u posjedu Nacionala dokazuju da je Krunoslav Jakupčić svom odvjetniku Vladimiru Terešaku, to jest njegovu odvjetničkom društvu Terešak & partneri, najprije osobno platio račun br. 342-1-1 za odvjetničke usluge u iznosu 43.750 kuna (35.000 kn plus PDV 8750 kn) koji je izdan 27. svibnja 2021. godine, s datumom dospijeća 12. lipnja 2021. – a potom je sam sebi kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma taj iznos refundirao, to jest s računa Hrvatskih šuma isplatio na svoj privatni račun.

Istu stvar ponovio je s računom br. 650-1-1, koji mu je odvjetnički ured Terešak & partneri izdao 29. studenoga prošle godine, s datumom dospijeća 13. prosinca, na iznos 40.625 kuna.

Drugim riječima, i nakon što je prvi put u medijima zbog iste stvari već izbila afera, Jakupčić je sam sebi isplatio dodatnih 84.375 kuna troškova za odvjetničke usluge.

Iznose oba računa Hrvatske šume isplatile su na privatni račun Krunoslava Jakupčića i to kao „refundaciju odvjetničkih troškova“.

Na kopiji računa broj 342-1-1, na koji je otisnut veliki štambilj „plaćeno“ te je navedeno da je „likvidiran“ 10. lipnja 2021., nalaze se rukom ispisane napomene. Ispod stavke „ovjera računa“ rukom je napisano „Ured uprave“, a potom ispod izjave „Račun je u skladu s narudžbenicom po ugovoru/narudžbenici“ stoji rukom ispisano „Refundacija sukladno čl. 9 Ug. o vođenju poslova Društva“ i potom velikim slovima „KRUNOSLAV JAKUPČIĆ“.

Isto to, samo s datumom likvidacije 22. prosinca, navedeno je i na računu br. 650-1-1 od 29. studenoga.

Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, evidentno je riječ o rukom pisanim zabilješkama kojima se Krunoslav Jakupčić poziva na članak 9 svog ugovora o vođenju Hrvatskih šuma. Nacional je dobio uvid i u dio tog ugovora, to jest u sporni članak 9, u kojem se između ostalog navodi kako se Hrvatske šume obvezuju predsjedniku Uprave na korištenje dati službeni automobil i službeni mobitel, ali i da on ima pravo na naknadu svih uobičajenih troškova koji će nastati pri izvršavanju njegovih obveza, poput troškova službenih putovanja, poslovnih savjetovanja, stručne literature, reprezentacije, članarine u stručnim udruženjima i troškova stručnih seminara, usavršavanja stranih jezika i sličnih oblika usavršavanja.

Kao jedna od stavki navodi se da predsjednik Uprave ima pravo i na naknadu za sljedeće:

„Troškove angažmana odvjetnika i naknada kazni za slučajeve kada Uprava Društva snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje Predsjednika Uprave.“

Jakupčić očito misli da se ta stavka odnosi i na pravne probleme u kojima se našao u kontekstu afere Vjetroelektrane.

Međutim, veliko je pitanje može li se to tako tumačiti jer u aferi Vjetroelektrane nisu osumnjičene Hrvatske šume, nego izravno Jakupčić, kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Da se radi o u najmanju ruku dvojbenoj situaciji sada pokazuje i ovaj Jakupčićev manevar, kojim je nastojao prikriti da mu Hrvatske šume refundiraju troškove za odvjetničko društvo koje ga u ovom predmetu zastupa.

Jakupčić kojeg Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti prema ugovoru je imao pravo na troškove odvjetnika u slučaju kad snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje predsjednika Uprave, ali ne i kad se radi o osobnoj odgovornosti.

Komentiraj