EKSKLUZIVNO: U zadarski DORH stiže prijava protiv Božidara Longina, HDZ-ova župana koji se kandidira za drugi mandat, zbog nasilništva u Domovinskom ratu

Moćni HDZ-ov zadarski župan Božidar Longin, koji se na lokalnim izborima kandidira za još jedan mandat na čelu te županije, bit će danas suočen s teškim optužbama o nasilničkom ponašanju u Domovinskom ratu koje bi ga mogle teško kompromitirati u završnici kampanje. Te će teške optužbe, kako je Nacional doznao, u petak u podne u Državnom odvjetništvu u Zadru predati stranka Akcija mladih, a potkrijepit će ih dokumentacijom nekadašnje vojne sigurnosno-obavještajne službe (SIS). Nakon toga održat će press konferenciju na kojoj će o svemu izvijestiti javnost, a kopije dokumenata podijeliti novinarima.

U dokumentima SIS-a do kojih je još u četvrtak navečer došao Nacional opisuje se kako se Božidar Longin, tada kao aktivni pripadnik Gardijske policije, početkom prosinca 1991. fizički iživljavao nad uhićenicima, pripadnicima gardijskih postrojbi, zbog čega je izdan prijedlog da ga se isključi iz Gardijske policije. U prijedlogu koji je potpisao načelnik sigurnosti SIS-a Ante Havra, bilo je navedeno da slučaj zbog kojeg je neposredno zatraženo njegovo isključenje, nije bio prvi slučaj Longinovog iživljavanja nad uhićenicima. U tim dokumentima dostupnim Nacionalu, međutim, ne navodi se razlog zašto su bila privedena dvojica gardista nad kojima se Longin iživljavao, ali zadarski izvori tvrde da je bila riječ o problematičnim ljudima koji su proizvodili različite incidente po svemu sudeći na štetu lokalnog stanovništva. 

Marjana Botić, nezavisna vijećnica izabrana s liste Akcija mladih u Županijsku skupštinu Zadarske županije u dva mandata i kandidatkinja za treći mandat, za Nacional.hr kaže: “Dokumente koje predajemo su oblini – riječ je o dokumentima Sigurnosno – informativne službe, dokumentima Ministarstva obrane,  medicinskoj dokumentaciji i, što je najvažnije, o svjedočenjima dvojice hrvatskih vojnika koji su prošli maltretiranje i premlaćivanje. Ističemo, a to smo naveli u prijavi Državnom odvjetništvu, da te dokumente posjeduju hrvatske institucije trideset godina, a da Božidar Longin svo to vrijeme za svoje radnje nije odgovarao, nije snosio posljedice, već je postao ugledni dužnosnik HDZ-a. Bio je na najistaknutijim pozicijama, direktor Hrvatskih šuma, dožupan, župan i sada je ponovno kandidat za župana Zadarske županije. Vijećnica sam osam godina i cijelo to vrijeme žestoko se suprotstavljam stavovima Božidara Longina te se sad nalazim u situaciji da sam u strahu za svoju osobnu sigurnost i sigurnost svoje obitelji i svojih prijatelja. Riječ je o patološkoj osobi koja je hrvatskom branitelju kundakom nanijele više od 50 ozljeda , sve dok se nije onesvijestio. Takva osoba ne može obnašati bilo kakvu dužnost da je ovo imalo pravna država. Najveća je tragedija da to hrvatske instituciji znaju već trideset godina.”

Marjana Botić

Pokušali smo kontaktirati Božidara Longina, ali  za sada na odgovara na naše pozive i poruke.

Komentiraj