PIXSELL

EKSKLUZIVNO: Kako je Karamarko postavio zamku za Milijana Brkića

Glavni tajnik HDZ-a i kandidat za ministra branitelja počeo je zbog okolnosti svoje nominacije sumnjati da ga je Karamarko odlučio posve politički žrtvovati

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i kandidat predsjednika te stranke Tomislava Karamarka za ministra branitelja, počeo je zbog okolnosti oko njegove nominacije za tu ministarsku funkciju sumnjati da ga je Karamarko odlučio posve politički žrtvovati i na koncu marginalizirati čak i unutar HDZ-a. Tvrdi to visoki izvor iz HDZ-a.

Zato je lako moguće da se Brkić uopće neće više formalno izjašnjavati prihvaća li funkciju ministra branitelja niti će na bilo koji način lobirati za to da ga premijer Tihomir Orešković prihvati kao kandidata za tu funciju.

“Brkić je svjestan da ga Karamarko gura u vatru u kojoj će izgorjeti. Svjestan je i činjenice da njegova glavna politička snaga proizlazi iz funkcije glavnog tajnika stranke, što mu je pojačalo rejting među članstvom stranke na terenu. Brkić je samo izjavio da mu je čast biti imenovan kao kandidat za tu funkciju, ali nije to i formalno prihvatio. On jako dobro zna da se radi o funkciji s koje se, zbog stanja u kojem se država nalazi, ništa znatno za braniteljsku populaciju ne može dodatno učiniti te da će ga i braniteljska populacija i mediji naprosto rasturiti ako bude imenovan za ministra. A sve bi se to počelo događati u ozračju u kojemu se i unutar aktualne vlasti počelo propitivati treba li Hrvatskoj uopće Ministarstvo branitelja. Usput, svjestan je i da bi ga se moglo početi prozivati da ne može jednako fokusirano raditi i kao ministar i kao tajnik stranke. Zato on misli da je to početak njegove političke marginalizacije, do koje će doći nakon što Brkić Karamarku pomogne ostati na čelu HDZ-a”, izjavio je za Nacional izvor upućen u stanje u HDZ-u.

PREMA TVRDNJAMA ISTOG IZVORA, Brkić bi zapravo prvo trebao pomoći Karamarku da uoči unutarstranačkih izbora on nema snažnog protukandidata ili protukandidata uopće. Potom bi ga se Karamarko riješio i s funkcije glavnog tajnika stranke te to obrazložio ili željom da se stranka pomladi ili pritiscima javnosti i članstva koje sugerira da ne može podjednako dobro obavljati i funkciju ministra branitelja i funkciju glavnog tajnika HDZ-a.

“Brkić je shvatio da je uletio u zamku čak i s izjavom da je čast biti nominiran za ministra branitelja. Ne vjeruje ni u to da će dugročno obavljati dvije funkcije, što se počelo najavljivati. Zato bi čak Brkiću odgovaralo da ga premijer Orešković ne imenuje za ministra. Iako bi to isprva izgledalo kao njegov poraz, bila bi to za njega zasigurno dugoročno manja šteta”, izjavio je izvor upućen u zbivanja u HDZ-u.

To su ukratko Brkićeve sumnje zbog kojih su se pojavile tvrdnje da je on zbog okolnosti pod kojima ga je Karamarko nominirao za ministra branitelja, čak počeo i propitivati svoju lojalnost prema Karamarku, ispričali su za Nacional izvori upućeni u zbivanja u HDZ-u.

Ako je vjerovati tvrdnjama istih izvora, Brkić je Karamarka zamolio da mu ostavi dovoljno vremena da se temeljito pripremi i proanalizira kakva je točno pravna situacija s njegovom diplomom te što bi okolnosti tog slučaja mogle značiti za njegovu nominaciju za ministra branitelja. Tek potom Brkić bi Karamarku rekao ima li smisla da on preuzme funkciju ministra branitelja. Ako su te tvrdnje točne, to pokazuje da su Karamarko i Brkić u više navrata razgovarali o Brkiću kao potencijalnom ministru branitelja i prije no što je službeno nominiran, ali on na to nije bio bezrezervno pristao.

  • BRKIĆ SUMNJA DA TU SITUACIJU zapravo nije smislio Karamarko, već da je mozak te operacije zapravo poduzetnik Jozo Petrović, potpomognut Anom Šarić Karamarko, suprugom predsjednika HDZ-a

UNATOČ TOMU, KARAMARKO je početkom prošlog tjedna Brkića javno nominirao kao kandidata za ministra branitelja, što se zbog medijskih propitivanja sporne Brkićeve diplome odmah prometnulo u prvorazrednu političku dramu. Izvori upućeni u zbivanja u HDZ-u tvrde da je Brkića to šokiralo te da je on bio uvjeren da ga je Karamarko, vrlo vjerojatno na nečiji savjet, mimo njihova dogovora praktički izložio medijskom propitivanju, pritiscima političkih suparnika i javnosti.

Prema navodima istih izvora, Brkić je zapravo definitivno posumnjao da ga je Karamarko izdao i doveo u pitanje njihove dugogodišnje dobre odnose. Tvrdi se da je Brkić s Karamarkom razmijenio i nekoliko neugodnih poruka, ali da su vodili najmanje jedan dramatičan razgovor u kojem mu je Brkić rekao što misli o tome kako ga je Karamarko nominirao za ministra branitelja.

“ZAŠTO MI TO RADIŠ?”, ogorčeno je Brkić upitao Karamarka, navode izvori upućeni u zbivanja u HDZ-u. Ton tog razgovora, prema tvrdnjama istih izvora, bio je dramatičan, a napetosti između njih dvojice se nisu smanjile ni do početka tjedna.

Da su odnosi među njima dvojicom narušeni pokazao je i članak objavljen u četvrtak, 25. veljače, u Večernjem listu gdje su se, očito u funkciji pokušaja kontrole štete, plasirale tvrdnje kako je netočno da je Karamarko htio medijski likvidirati Brkića. “To je posve pogrešan zaključak jer Brkić je Karamarku uoči izbora u HDZ-u itekako potreban. Uostalom, predugo se poznaju i predugo su prijatelji da bi tako nešto napravio s predumišljajem. Vjerojatnije je da je Karamarko istrčao s Brkićevom nominacijom jer smatra da je on sada najbolji kandidat za tu funkciju, ali i zato što su od smjene Mije Crnoje prošla već tri tjedna. Moguće je i da je Karamarko htio pogurati Brkića u odluci da se prihvati tog ministarstva. Čini se da ni Brkiću nominacija za ministra uoči stranačkog skupa nije najbolje sjela, a možda ga je i iznenadila”, stoji u Večernjem listu.

Navedeno ponovo otkriva da je Karamarko u najmanju ruku nevješt u javnom komuniciranju, ali problem je u tome što Brkić sumnja da se Karamarko nije zaletio s njegovom nominacijom, nego da je to napravio namjerno. Osim toga, tvrdnje da je Karamarko htio pogurati Brkića u odluci da prihvati funkciju ministra branitelja potvrđuju tvrdnje da Brkić tu funkciju nije htio bezrezervno prihvatiti.

I za Brkića i za Karamarka je neugodno i to što se Brkić s HDZ-ove strane nalazi na čelu Vijeća za suradnju HDZ-a i Mosta, koje bi upravo trebalo dogovarati ključna kadrovska rješenja unutar aktualne Vlade. Brkić bi trebao biti najupućenija osoba o tome koga će HDZ kandidirati za odgovorne funkcije u izvršnoj vlasti, a ispada da ga je Karamarko mimo njihova dogovora nominirao za ministra branitelja bez da je to Brkiću neposredno prije najavio. S obzirom na to da je Brkić i javno potvrdio da nije znao za kandidaturu, ispada da je Karamarko svojim komunikacijskim propustima usput temeljito diskreditirao ulogu Vijeća za suradnju.

IZVORI UPUĆENI U ZBIVANJA U HDZu tvrde da Brkić sumnja kako ovu situaciju zapravo nije izvorno smislio Karamarko, već da je mozak te operacije zapravo poduzetnik Jozo Petrović, potpomognut s Anom Šarić Karamarko, suprugom predsjednika HDZ-a. Njih dvoje ne simpatiziraju Brkića već duže vrijeme, a ti su osjećaji uzajamni.

Brkić je zbog Joze Petrovića frustriran, dijelom i zato što smatra da se radi u najmanju ruku o osobi koja pripada suspektnoj interesnoj grupaciji. Izvori upućeni u zbivanja u HDZ-u tvrde da je upravo zbog Petrovićeva utjecaja on počeo gubiti utjecaj na neke ključne procese u stranci. To se počelo događati još u proljeće, neposredno nakon što su imenovani ključni ljudi u izbornom stožeru HDZ-a.

Već tada se Petroviću pripisivao zagonetan, ali i iznimno jak utjecaj na Karamarka. Još se koncem svibnja tvrdilo da je taj utjecaj počeo dodatno jačati i zato što je Petrović pozadinski pomagao u razvoju poslovne karijere Karamarkove supruge Ane.

  • ‘ZAŠTO MI TO RADIŠ?’ PITAO JE KARAMARKA Brkić koji sumnja da je nepotrebno izložen medijskom propitivanju te da ga se nakon unutarstranačkih izbora planira smijeniti i s funkcije glavnog tajnika stranke

Već se tada u jednom dijelu HDZ-a način funkcioniranja vrha stranke opisivao ovako: Petrović lobistički potpomaže poslovni uzlet člana obitelji Tomislava Karamarka, a to mu dodatno ojačava utjecaj na njega, na promjenu ključnih pozicija stranke prema nekim najosjetljivijim pitanjima od strateškog nacionalnog interesa te donosi ključni utjecaj na neka kadrovska rješenja unutar HDZ-a. Drugi izvori bliski vrhu stranke i tada i danas tvrde da se radi o nečuvenim podmetanjima. Tvrdi to i Petrović.

Kako god bilo, dobrim dijelom upravo zbog rasta utjecaja njih dvoje na ključne procese unutar HDZ-a, Brkić je početkom godine dvojio treba li prihvatiti jednu od više unosnih poslovnih ponuda i napustiti funkciju glavnog tajnika HDZ-a. Brkić je o tim ponudama počeo razmišljati jer je bio razočaran razvojem situacije i raspodjelom utjecaja unutar HDZ-a. Nacional je još početkom siječnja otkrio da bi to bio privremeni epilog žestokih obračuna u HDZ-u, u kojima se već duže vrijeme nalaze frakcije bliske Brkiću i Jozi Petroviću.

“POZNAVATELJI PRILIKA U HDZu TVRDE da je Brkić nezadovoljan time što je uoči posljednje faze predizborne kampanje, a dijelom i ranije, bio gotovo marginaliziran, a brojni njegovi prijedlozi su ignorirani. Tvrdi se da su se prve naznake Brkićeva razočaranja mogle naslutiti još prije nekoliko mjeseci i da je on poslao Karamarku e-mail, navodeći u njemu da on sam ne bi uopće trebao biti na izbornoj listi. Očito svjestan da ima problema s reputacijom zbog problematičnog diplomskog rada Brkić je, prema tvrdnjama njemu bliskih izvora, napisao kako bi njegov izostanak s izborne liste olakšao Karamarku da s nje izostavi i neke druge nominalno utjecajne članove HDZ-a opretećene istragama, optužnicama ili drugim lošim reputacijama. Slično sada od Karamarka traže i dužnosnici Mosta, navodeći kako u Vladu ne bi trebale ući upravo takve osobe”, pisao je Nacional početkom siječnja.

Upravo zato posve se logičnim čine tvrdnje da je Brkić od Karamarka tražio da dobro izvidi kakva je zapravo pravna situacija s njegovom diplomom, prije nego što bude nominiran za ministra branitelja. Unatoč tomu, Brkić je gurnut u situaciju u kojoj se već našao pod ogromnim pritiscima javnosti, a koja će svoj epilog vjerojatno dobiti tijekom tekućeg tjedna.

Komentiraj