Ekonomski stručnjak komentirao prognoze rasta hrvatskog gospodarstva

Autor:

22.02.2023., Zagreb - Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je panel na temu "Godisnjica rata u Ukrajini" u sklopu serijala Hrvatskoga radija "Eurotribina - perspektive i izazovi" koji se emitira iz Kuce Europe u Zagrebu. Mladen Vedris Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Europska komisija u proljetnim ekonomskim prognozama podignula je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,2 na 1,6, a u idućoj s 1,9 na 2,3 posto.

O utjecajima na rast hrvatskog gospodarstva govorio je u HRT-ovoj emisiji “Studio 4”, ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

“Negdje ugrubo izračun je da je oko jedan posto rasta našeg BDP-a vezan uz korištenje europskih fondova, ovih redovnih interventnih. Znači tih 1,6 ili 1,7 koliko uspijemo dohvatiti, uzmite tih jedan posto, dobit ćete negdje 0,6-0,7 koliko smo očekivali negdje pred par mjeseci. Tako da, kao što vidite, europski fondovi s jedne strane, a s druge strane, Europska komisija očekuje da će biti dobra turistička sezona i još uvijek utjecaj domaće potrošnje, odnosno potražnje. Jednim dijelom, možda nešto smanjeni štetni potencijal, znači trošit će se više na redovni život. I evo, to je iz te, uvjetno rečeno, matematike proizašla ta stopa rasta”, rekao je Vedriš.

Jedino investicije koje će otvoriti trajno isplativa, dobro plaćena radna mjesta omogućuju ostanak ljudi s kvalifikacijama i regionalnom rasprostranjenošću koja je Hrvatskoj potrebna, ustvrdio je Vedriš.

“To su IT tehnologije, ali vrlo često podižete rang i kvalitetu onoga što ste imali, tako da su te nove industrije dobrim dijelom vezane uz klasične. Tipičan primjer, turizam u Hrvatskoj. Nije svejedno je li hotel star ili s 4+ zvjezdice. Ne možete jednom investicijom promijeniti”, rekao je Vedriš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.