Šume su život

Ekološka akcija 'Šume su život' u subotu 27. travnja

Cijela se Hrvatska uključuje u pošumljavanje goranskih područja uništenih u prirodnim nepogodama. Zbog jakih kišnih padalina akcija ‘Šume su život’ pomiče se na subotu 27. travnja.
U pošumljavanju Šaroglina kraj Delnica sudjelovat će šest stotina ljudi iz cijele Hrvatske. Posadit će deset tisuća stabala, a trideset puta više ih je uništeno u prirodnim nepogodama koje su Gorski kotar pogodile u posljednjih pet godina
“Na samom početku u akciju smo željeli uključiti građane Delnica i Gorskog kotara, no ubrzo su njezinu vrijednost prepoznali građani diljem Hrvatske. Trenutačno dolaze iz čak 27 gradova među kojima su Varaždin, Zagreb, Sisak, Pula i Split. Uključivanjem u projekt ne samo da će sudjelovati u obnovi šuma, nego će doprinijeti i očuvanju okoliša te učiti o klimatskim promjenama, održivom načinu života i suživotu s prirodom. Iako je namijenjena svim generacijama, akcija ima posebnu vrijednost za najmlađe. Zahvaljujući novom datumu koji pada tijekom školskih praznika, nadamo se što većem odazivu školaraca“, kazao je organizator akcije Saša Kajfeš, direktor tvrtke Croatian Way.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Petar Mamula, je istaknuo kako “briga za šume ne poznaje granice te kako će se ovime sudionici akcije pridružiti svima koji se diljem svijeta brinu za šume i njihove ekološke sustave”.
“Nadam se da će ovo biti prvi korak u revitalizaciji šuma Gorskog kotara uništenih prirodnim nepogodama. Naime, šume nisu samo vrijedan resurs naše Županije, nego i iznimno važan čimbenik u očuvanju zdravog ekološkog sustava, biološke raznolikosti, zraka i vode”, rekao je Mamula. 

Zanimljivu edukaciju o važnosti šuma, namijenjenu najmlađima, vodit će stručne osobe Uprave šuma podružnice Delnice Hrvatskih šuma. Uz smreke i jele zasadit će se i voćkarice. Okupljanje sudionika akcije bit će u subotu 27. travnja između 8 i 9 sati u središtu Delnica nakon čega se ide do šumskog predjela Šaroglin.
Akciju podupiru Primorsko-goranska županija, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Grad Delnice, Hrvatske šume, Javna ustanova Priroda, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Gorskog kotara, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lokalna razvojna agencija PINS, Nacionalni park Risnjak, Turistička zajednica Grada Delnice, Javna vatrogasna postrojba Delnice, pilana Gec GP, Heineken, Karlovačka pivovara, Dechatlon, Vrtni centar Viškovo, Aestus, Erste bank, pekarnice Fortuna i Mipeks, Mineral promet, ekološka kmetija Krneža, Planinarski dom Hajdova hiža, trgovine Kroatis i Valentin, Talan-bus, Mesnica Jerbić, Lions International, Mladen Bolf, Milan Majerović Stilinović i Goran Vukelić.

Predstavljanje akcije ‘Šume su život’

Komentiraj