Pixabay

EINSTEIN JE BIO U PRAVU! Znanstvenici objavili izravno otkriće gravitacijskih valova

Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da su izravno otkrili gravitacijske valove, koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao “pukotine u tkivu prostora i vremena”, javljaju agencije.

To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne.

Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove teorije opće relativnosti iz 1915., čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru.

Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove, koji su sve snažniji što je masa tijela veća i što se brže kreće. Istraživanje koje je proveo Ligo Collaboration, biti će objavljeno u časopisu Physical Review Letters.

EPA/R. HURT / CALTECH-JPL
EPA/R. HURT / CALTECH-JPL

Istraživači su otkrili gravitacijske valove koji su se pojavili nakon sudara dviju crnih rupa udaljenih više od milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. “Detektirali smo gravitacijske valove”, rekao je izvršni direktor Ligo projekta David Reitze na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Profesor Karsten Danzmann, iz Instotuta Max Plank, rekao je kako je ovo najvažnije otkriće u znanosti još od otkrića Higgsove čestice, te se može mjeriti s otkrićem strukture DNK. “Ovo je sigurno vrijedno Nobelove nagrada”, rekao je za BBC. “Ovo je prvo otkriće gravitacijskih valova u povijesti, prva detekcija crnih rupa i potvrda teorije opće relaivnosti jer se osobine ovih crnih rupa potpuno podudaraju s onim što je Einstein predvidio prije gotovo 100 godina”, dodao je.

Znanstvenici više od 40 godina traže eksperimentalne dokaze o postojanju gravitacijskih valova. Sam Einstein je mislio da je ovakvo otkriće izvan tehnološkog dohvata. Njegova Teorija opće relativnosti predlaže da objekti poput zvijezda i planeta mogu omotati svemir oko sebe, na isti način na koji biljarska kugla stvara udubinu kada se stavi na tanku, rastegnutu plastičnu plahtu. Gravitacija je posljedica te distorzije – objekti će biti privučeni omotanom svemiru na isti način kao što bi zrno graška palo u udubinu koju je stvorila spomenuta biljarska kugla.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional