Egipat obećao napasti militante koji prijete zemlji

EPA/EGYPTIAN PRESIDENCY

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi obećao je napasti svaki kamp za obuku džihadista, posvuda u svijetu, gdje se dokaže da militanti planiraju napade na Egipat.

U televizijskom obraćanju Al Sisi je rekao da je vojska već napala jedan takav kamp u petak, nakon napada na autobus u kojemu su bili kršćani.

“Egipat neće oklijevati s napadom na trenažne terorističke kampove bilo gdje, na svom teritoriju kao i u inozemstvu”, rekao je Sisi u govoru koji je prenosila televizija.

Po zadnjim podacima egipatskog ministarstva zdravstva najmanje je 28 osoba ubijeno, a 24 ih je ozlijeđeno u napadu na autobus u kojem su se nalazili koptski kršćani na egipatskom jugu.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, izveden uoči početka ramazana.

U autobusu se nalazilo oko 45 ljudi koji su krenuli prema samostanu Anba Samuel nedaleko od grada Minye, kada su na njega vatru otvorili naoružani militanti iz triju vozila.

Militanti su zaustavili auobus i nasumce otvorili vatru na putnike, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Očevici su za dpa kazali da je bilo deset naoružanih muškaraca sa strojnicama koji su nakon napada pobjegli. Svećenik je kazao da su većinu putnika činila djeca jer je posrijedi redovit posjet samostanu.

U južnome gradu Minyi živi velika koptska populacija.

Snage sigurnosti započele su potragu za napadačima uspostavljajući desetke kontrolnih točaka na cestama kroz pustinju.

Komentiraj