Džamat-ul-Ahrar – najsmrtonosnija talibanska frakcija

EPA/RAHAT DAR

Nekoć moćna krovna skupina pakistanski talibani raspali su se u nekoliko malih, ali smrtonosnih skupina nakon što im je ubijen bivši čelnik Hakimulah Mehsud u američkom napadu bespilotnom letjelicom 2013.

Najopasnija od njih je Džamat-ul-Ahrar ili Vojska osloboditelja čije je sjedište sada u planinskim afganistanskim pokrajinama Kunaru i Nuristanu.

Ta skupina je odgovorna za nekoliko napada u Pakistanu, među kojima za samoubilački bombaški napad kojemu su meta bili pripadnici kršćanske zajednice koji su slavili u nedjelju Uskrs u Lahoreu. Najamanje 70 ljudi, većinom žene i djece, je ubijeno, a više od 300 je ozlijeđeno u tom napadu.

Ovo nije prvi put da je skupina kojoj je na čelu Mual Abdul Vali poznat i kao Omar Halid Horasani napala pakistanske kršćane.

U ožujku prošle godine dva su napadača samoubojice, koje je poslao Horasani, ubila 17 osoba ispred dvije crkve u Lahoreu uoči nedjeljne mise.

Skupina, kojoj je bivša baza na pakistanskom području Mohmandu ostala uporište, također je organizirala samoubilački napad na graničnom prijelazu između Pakistana i Indije u studenome 2014. u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi.

Izgleda da je ta talibanska frakcija nazočna sve do lučkog grada Karachija, dok je napredovanje drugih skupina vojska odbila  i primorala ih na povlačenje na sjeverozapad zemlje ili čak preko granice u Afganistan.

Komentiraj