FaH

DVODNEVNA RASPRAVA: Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o potpori članstvu u NATO

Zastupnici crnogorskog parlamenta, nakon dvodnevne rasprave, usvojili su u petak Rezoluciju o potpori za ulazak Crne Gore u NATO, kojom se, kako je ocijenjeno, potvrđuje i čvrsto određenje da država postane dio europske i euroatlantske zajednice.
Rezolucija je usvojena velikom većinom zastupnika, a podnijeli su je vladajuća Demokratske partije socijalista(DPS), Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Bošnjačka stranka (BS) i  albanske partije.
U prijedlogu rezolucije navodi se kako je Crna Gora, tijekom deset godina od obnove neovisnosti, pokazala jasnu viziju i postojanost u ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i EU. “Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je provela zbog postizanja dugoročne sigurnosti i stabilnosti, unaprjeđenja vladavine prava, snaženja demokratskoga i gospodarskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto određenje da Crna Gora postane dio europske i euroatlantske zajednice”, stoji u dokumentu.
Ističe se da je članstvo u NATO strateški cilj Crne Gore koji jamči stabilnost i sigurnost zemlje, očuvanje njezina teritorijalnoga integriteta i suverenosti. To je pretpostavka, kako se navodi, ostvarivanja i drugih važnih ciljeva kao što su učvršćivanje demokratskih institucija, vladavine prava, tržišnoga gospodarstva i stabilnost.

Komentiraj