Dva naoružana muškarca uzeli su taoce u crkvi u blizini sjevernofrancuskog grada Rouena, objavili su francuski mediji. Policijski izvor kazao je za medije kako su napadači mrtvi, prenosi BBC.

Jedna od zatočenih časnih sestara pobjegla je otmičarima i pozvala policiju, navode francuski mediji. Prema pisanju Le Figara, napadači su prerezali grlo svećeniku, koji je preminuo na mjestu događaja. Francuski mediji javljaju da je ubijeni svećenik 84-godišni Jacques Hamel.

Pariški tužitelj objavio je kako incident istražuje Nacionalna antiteroristička jedinica (SDAT) i Direktorat za unutarnju sigurnost (DGSI). Francuski predsjednik Francois Hollande i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve krenuli su prema mjestu događaja. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova kazao je kako je jedan od taoca u kritičnom stanju. Dodao je kako su napadači ‘neutralizirani’ kada su pokušavali izaći iz crkve. Policija pretražuje crkvu i njenu okolicu, a pirotehničari tragaju za eksplozivom. Još uvijek nisu poznati motivi napada.

Agencija Amaq, povezana s Islamskom državom, objavila je kako su napad izvela ‘dva vojnika Islamske države’. Francuski televizijski kanal M6 javio je kako je jedan od napadača bio poznat francuskim obavještajnim službama.

Policijski je izvor za Reuters rekao da su dva napadača ‘neutralizirana’. Napadači su bili naoružani noževima, a u crkvu su upali na stražnji ulaz u 9:45 sati po lokalnom vremenu, za vrijeme održavanje mise.

Agencija Reuters je prenijela izjavu jednog policijskog izvora, koji je rekao da napadači u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayju drže između četiri i šest osoba. Televizijska mreža France 3 objavila je kako su među taocima vjernici, svećenik i dvije časne sestre. Dodaju kako je ispaljeno više hitaca, a na mjestu događaja je policija i hitne službe.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako su dva muškarca trdila da su pripadnici Islamske države. “Napadači su počinili kukavički napad. Francuska će se protiv islamske države boriti svim sredstvima”, rekao je Hollande u Saint-Etienne-du-Rouvrayju-

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u utorak je najoštrije osudio napad u francuskoj crkvi i ubojstvo svećenika. “Posebno smo šokirani jer je to strašno nasilje počinjeno u crkvi, u kojoj se najavljuje Božja ljubav”, rekao je Lombardi dodavši kako je papa Franjo osudio ovaj radikalni oblik mržnje.

Franucski premijer Manuel Valls osudio je ovaj barbarski napad. “Cijela Francuska i svi katolici su ranjeni. Stojimo zajedno”, napisao je na Twitteru. Nadbiskup Ruena, Dominique Lebrun rekao je kako tuguje zbog napada, te kako Katolička crkva nema drugog oružja osim molitve i zajedništva.

Napadanuta crkva bila je na terorističkoj ‘crnoj listi’, koja je u travnju prošle godine pronađena kod 24-godišnjeg Sida Ahmeda Ghlama, uhićenog zbog sumnje da je planirao trorističke napade u Francuskoj.

Incident se dogodio manje od dva tjedna od terorističkog napada u Nici, u kojem su poginule 84 osobe, a više od 300 je ozlijeđeno. Pristaša Islamske države, podsjetimo, pomeo je masu ljudi kamionom. Stanje u Francuskoj je izvanredno, nakon terorističkih napada u Parizu u studenom prošle godine.

Komentiraj