Oko 2 milijuna Rusa kupalo se u noći između srijede i četvrtka u zaleđenim rijekama i jezerima čija bi ih voda trebala pročistiti na pravoslavno Bogojavljenje.

Bez obzira na ledene temperature, koje padaju do -16 stupnjava, oko 1,8 milijuna Rusa je skočilo u ledenu vodu, prema podacima ministarstva za izvanredna stanja na koje se pozivaju ruske agencije.

“Radim to svake godine od sovjetske ere”, rekao je redatelj Aleksej Winns i dodao da je to za njega stara tradicija.

Prema pravoslavnoj tradiciji treba uroniti u vodu tri puta, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga u znak sjećanja na Isusovo krštenje u Jordanu.

Jedna od kupačica je objasnila da “ako nemate hrabrosti, ili ste bolesni, možete samo politi lice vodom ili je popiti i odjednom ćete se osjećati bolje”.

U Moskvi se očekuje da će više od 140.000 ljudi na mjestima posebno pripremljenim za taj obred koji se održava svake godine u noći s 18. na 19. siječnja, počevši od ponoći i traje tijekom cijelog dana.

Povodom tog obreda svećenici su blagoslovili rijeke i jezera, kao i mora i oceane koji okružuju Rusiju, prenosi Interfax.

U Odesi , gradu na jugozapadu Ukrajine, više od 200 stanovnika je istovremeno skočilo u vode Crnog mora”, prenosi ukrajinska novinska agencija UNN.

Komentiraj