Dužnosnik Kijeva: Ukrajina je počela konzultacije s UK o sigurnosnim jamstvima

Autor:

epa10773848 Ukrainian servicemen sign a National flag as they visit an exhibition of destroyed Russian military machinery on display in front of St. Mikhailovsky Cathedral in Kyiv, Ukraine, 28 July 2023 Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/SERGEY DOLZHENKO

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajina je počela konzultacije s Velikom Britanijom o sigurnosnim jamstvima i nada se da će ugovori biti doneseni do kraja godine, objavio je u petak visoki dužnosnik Kijeva

Ukrajina nastoji dobiti sigurnosna jamstva velikih sila među kojima su Sjedinjene Države koja bi vrijedila sve do njezine konačne integracije u vojnopolitički savez NATO.

“Naš je cilj da prvi takvi ugovori budu doneseni do kraja godine”, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika u izjavi za televiziju.

“Počeli smo konzultacije s Britanijom”, rekao je Jermak.

Zemlje članice G7 (industrijski najrazvijenije) u srpnju su predstavile međunarodni okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine kako bi ojačale njezinu obranu od Rusije i odvratile Moskvu od buduće agresije prije nego Kijev pristupi NATO-u.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Kijevom o bilateralnim dokumentima koji bi obuhvaćali naprednu vojnu opremu, poput borbenih zrakoplova, kao i obuku, razmjenu obavještajnih podataka i kibernetičku obranu.

Ukrajina bi zauzvrat trebala donijeti mjere za poboljšanje demokratskog upravljanja, uključujući putem pravosudnih i gospodarskih reformi te jačanja transparentnosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.