‘DUGO TOPLO LJETO’ Meteorolog upozorava: Najviše se bojimo tropskih dana i temperatura koje prelaze 35 stupnjeva

Autor:

27.08.2023., Zagreb - Spas od toplinskog vala gradjani su potrazili na jezeru Jarun.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Pred nama je vjerojatno jedno od najpaklenijih ljeta, a jedan od razloga tome su klimatske promjene, otkriva meteorolog iz susjedne države.

“Što se tiče idućeg ljeta, za tu prognozu koristimo numeričke modele prognoze klime za duža razdoblja. Prema rezultatima modela, temperatura zraka trebala bi biti iznad prosjeka uz odstupanje od 2 stupnja. Recimo da bi prosječne sezonske temperature bile od 21 do 25 stupnjeva, a u višim brdsko-planinskim predjelima od 13 do 18 stupnjeva.

Ipak, ono od čega se najviše strahuje je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim sustavima”, rekao je za Blic  klimatolog Goran Pejanović, zamjenik ravnatelja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema istom proračunskom modelu, tijekom ljeta 2024. očekuje se prosječna količina oborina, od 160 do 250 milimetara po četvornom metru, a nešto više bi ih bilo u gorskim predjelima, oko 220 do 290 milimetara po četvornom metru.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.