Državni inspektorat poslao upozorenje pred otvaranje teretana i djelomično kafića: “Provjerite cijevi i rokove trajanja, očistite pribor…”

Autor:

7.2.2021., Zagreb - Drzavni inspektorat zatvorio bistro Passage kod Dragasa
Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Zoe Sarlija/PIXSELL

Državni inspektorat, kojem je na čelu HDZ-ovac Andrija Mikulić, objavio je priopćenje vezano za otvaranje teretana i djelomično otvaranje kafića.

“Nastavno na Odluku o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske a koja stupa na snagu 15. veljače 2021. godine, Državni inspektorat apelira na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, teretana i sl., njihove zaposlenike kao i na korisnike navedenih usluga da se pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera, a u cilju zaštite zdravlja ljudi”, piše u priopćenju Inspektorata.

Kažu im da izbace staru vodu

Pozvali su sve da isperu cijevi i sve ostalo gdje bi se mogla skupiti stara voda.

“Napominjemo kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava. Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji”, piše Inspektorat.

“Prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje. Posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje aparata za pripremu toplih napitaka te pribora i opreme koji će dolaziti u kontakt s korisnicima ugostiteljskog objekta”, piše.

“Nadalje, uređaji za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjaci, zamrzivači) moraju biti ispravni te moraju zadovoljavati sve higijenske uvijete”, kažu.

Kažu da provjere rok trajanja

Predlažu i da se provjeri rok trajanja.

“Prije ponovnog otvaranja savjetujemo detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Preporučujemo da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakove kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio. Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere”, piše.

“Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, napominjemo kako je tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski”, stoji u priopćenju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.