Država će po prvi put u povijesti sufinancirati troškove koncerata

Dusko Marusic/PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija je u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom u petak izvijestilo kako će putem natječaja “Jer svirati se mora” po prvi put sufinancirati produkcijske troškove za realizaciju koncerata. Ovom odlukom dodjeljuju se sredstva kojima bi se omogućila koncertna aktivnost u uvjetima pandemije koronavirusa, poštujući pritom sve protuepidemijske mjere.

“Država će po prvi put sufinancirati 20 do 40 posto produkcijskih troškova kako bi se otvorila mogućnost realizacije koncerata u pandemijskim uvjetima i time očuvala radna mjesta u glazbenoj industriji – njih 10 000 zaposlenih iza scene, zaduženih za realizaciju koncerata”, navedeno je u priopćenju HGU.

Sredstvima državne potpore ne financiraju se nastupi izvođača, koji se naplaćuju isključivo preko prodanih ulaznica. “Glazbenici su taj rizik preuzeli na sebe, kako bi omogućili posao i prihod svim navedenim pratećim djelatnostima”, stoji u priopćenju.

Ukupno sufinanciranje u iznosu od 5,2 milijuna kuna namijenjeno je za najam produkcije, angažman tehničara, ton majstora, majstora rasvjete, zaštitara, vozača i drugih zanimanja nužnih za realizaciju koncertnih događanja bez kojih je nemoguća realizacija koncerta bilo kojeg izvođača. Iz HGU podsjećaju kako je u proteklih 10 mjeseci, u uvjetima ograničenja vezanih za pandemiju, djelatnost organiziranja koncerata bila praktično onemogućena, čime je izravno ugrožena egzistencija zaposlenih u kreativnoj glazbenoj industriji, kao i njihovih obitelji.

“Riječ je o poslovnim subjektima, poduzećima i nezavisnim pojedincima koji su do krize uzrokovane koronavirusom tržišno poslovali bez ikakve pomoći države, doprinosili državnom proračunu putem PDV-a, poreza na honorare, i putem poticanja drugih djelatnosti vezanih za glazbenu industriju, ponajviše sektora turizma i ugostiteljstva”, navode te ističu kako je riječ o ljudima koji su se kroz sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama odricali svog honorara kako bi pomogli onima kojima je najpotrebnije.

“Fiksni troškovi koncerta poput najma, scene, razglasa, rasvjete i sl. su toliko veliki da je koncerte nemoguće održavati uz epidemiološka ograničenja bez ovakve podrške države”, izjavio je Nikša Bratoš, predsjednik HGU, koji se ovim putem i zahvaljuje Ministarstvu kulture i medija koje je usvojilo njihov prijedlog da se pomogne najugroženijem dijelu glazbene industrije.

Uz ugostiteljstvo i turizam, glazbena industrija je najizravnije pogođena protuepidemijskim mjerama, no na ovaj način velika imena domaće popularne glazbe preuzimaju apsolutan rizik i obvezu nastupanja pred limitiranom publikom kako bi omogućila prihode svim akterima glazbene industrije.

Komentiraj