Draghi u prvom govoru pozvao na jedinstvo u borbi protiv covida-19

Novi talijanski premijer Mario Draghi u svom prvom govoru pred parlamentom u srijedu je pozvao političare da se udruže u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) predstavio je ciljeve svog mandata i zatražio povjerenje Senata oko „nacionalne odgovornosti“ Italije.

Govorio je i o ogromnim rezovima zbog koronakrize i o važnosti europskog koncepta, piše agencija dpa.

Bilo je to njegovo prvo duže obraćanje javnosti od inauguracije u subotu, čime je završena četiri tjedna duga politička kriza.

O povjerenju Draghiju glasat će se kasnije u srijedu, nakon nekoliko sati rasprave, a u većem, donjem domu će se novi premijer potvrđivati u četvrtak. Očekuje se da će ga prihvatiti oba doma.

Bivši talijanski ministar financija, guverner središnje banke i zaposlenik Goldman Sachsa i Svjetske banke za svoju je vladu izabrao 23 ministra s cijelog političkog spektra, kao i brojne tehnokrate.

Prijašnja vlada Giuseppea Contea, kojemu je Draghi u srijedu zahvalio u Senatu, pala je nakon sukoba koalicijskih partnera o upotrebi europskih sredstava za oporavak od koronakrize.

Komentiraj