EPA/JULIEN WARNAND

DRAGHI ‘Italija treba prestati preispitivati euro’

Talijanski dužnosnici trebaju prestati dovoditi euro u pitanje i moraju smiriti proračunsku debatu jer su već i dosad učinili štetu tvrtkama i kućanstvima, rekao je u subotu predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Talijanska vlada u ratu je riječima s europskim dužnosnicima oko plana Rima da sljedeće godine utrostruči deficit.

Vlada je krajem rujna predstavila proračunske ciljeve kojima je zacrtala proračunski manjak od 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za iduće tri godine, trostruko veći nego je ciljala prethodna vlada, podsjeća Reuters.

“Proračunska ekspanzija u visoko zaduženoj zemlji postaje još kompliciranija… ako ljudi počnu dovoditi u pitanje euro”, rekao je Draghi na novinskoj konferenciji u Indoneziji na godišnjoj sjednici Međunarodnog monetarnog fonda.

“Te izjave… stvorile su pravu štetu”, kazao je Draghi. “Kao rezultat, kućanstva i tvrtke plaćaju više kamate na kredite”.

Prodaja talijanskih državnih obveznica uzela je maha nakon što je euroskeptični parlamentarac iz redova Lige, ekonomist Claudio Borghi, kazao da bi gospodarska situacija u Italiji bila povoljnija da zemlja nije članica eurozone.

Premda Borghi nije ministar u vladi i nije naznačio da vlada planira napustiti euro, njegove su izjave izazvale skok prinosa na talijanske državne obveznice na 3,4 posto, najvišu razinu u četiri i pol godina. Također su izazvale izrazitiji pad cijena dionica talijanskih banaka.

“Prva stvar koju trebaju napraviti je smiriti ton”, kazao je Draghi, bivši guverner talijanske središnje banke.

Komentiraj