DORH: Turudićeve tvrdnje su netočne, pogrešne i neutemeljene

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u utorak je na svojim stranicama objavilo demantij izjava šefa Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića. DORH navodi kako je cilj demantija ‘točno informiranje javnosti’, a odnose se na izjave Turudiča, koji je rekao kako je ‘trebala je biti podnesena tužba za poništenje ništavnosti međudioničarskog ugovora’, te da je ‘DORH za takvu tužbu o poništavanju međudionačarskog ugovora imao čak godinu, koliko je presuda protiv Sanadera bila pravomoćna’.

“Naime, Republika Hrvatska je navedenim dioničarskim ugovorom ugovorila arbitražu kao način rješavanja sporova te je sukladno ugovornim obvezama bila dužna nastali spor rješavati putem arbitraže slijedom čega je Republika Hrvatska 17. siječnja 2014. i pokrenula arbitražu protiv MOL-a pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, kojom je tražila proglašenje dioničarskog ugovora ništetnim.

Ova arbitraža pokrenuta je nakon donošenja nepravomoćne prvostupanjske osuđujuće presude protiv okrivljenog Ive Sanadera, odnosno šest mjeseci prije nego što je, 13. lipnja 2014., donesena pravomoćna osuđujuća presuda.

Zbog pokrenutog arbitražnog postupka, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije moglo u ime Republike Hrvatske pred hrvatskim sudom pokrenuti tužbu s iste činjenične i pravne osnove, jer bi tužba u tom slučaju bila odbačena iz dva razloga – zbog nenadležnosti hrvatskog suda i zbog činjenice da se o istoj pravnoj stvari među istim strankama već vodi arbitražni postupak (litispendencija).

Slijedom navedenog, tvrdnje suca Ivana Turudića su netočne, pogrešne i pravno neutemeljene.”, navodi DORH.

Komentiraj