Dora Ruždjak Podolski predstavlja operu ‘Zrinjski – do kraja svijeta’

U njegovom rodnom gradu, u kazalištu koje nosi njegovo ime, riječka Opera postavlja najznačajniju operu Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinjski’.

Premijera je, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski, zakazana za srijedu 17. listopada u 19 sati.

‘Nikola Šubić Zrinjski’ bila je prva premijerno izvedena opera u tadašnjem Narodnom kazalištu u Rijeci 2. studenoga 1946. godine. Libretist Hugo Badalić i skladatelj Ivan pl. Zajc operu su oblikovali u tri čina i osam slika, temeljenu na povijesnom događaju o pogibiji junaka Nikole IV. Zrinjskog 1566. u Sigetu kada je 2 300 vojnika izginulo u obračunu sa 100 000 turskih vojnika zaustavivši uspješno daljnji turski prodor Sulejmana Velikog prema Beču.

Novo čitanje ove opere pod sloganom ‘Zrinjski – do kraja svijeta’ potpisuje nagrađivana redateljica Dora Ruždjak Podolski.

“I s riječkom Operom i Zajčevom operom ‘Nikola Šubić Zrinjski’ susrećem se treći put u životu. Operu sam pristala režirati pod uvjetom da ju radimo iz novoga ugla. Moramo reinterpretirati našu baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. Sa svjetskom literaturom lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitivanja djela. Zahvaljujući autorskom timu, dirigentu i solistima koji su zdušno prionuli u prostor distopije, uz našu pažnju i odgovornost prema ovom iznimnom djelu, gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Radi se o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a zapravo se radi o uspostavljanju moralne vertikale i humanosti, jer smo se otuđili, pa i od sebe”, najavila je Dora Ruždjak Podolski.

Prvi strani dirigent ove hrvatske opere, omiljeni Finac u Rijeci, Ville Matvejeff naglasio je kako je užitak raditi na operi najvažnijeg hrvatskog skladatelja svojeg vremena.

Prvak Opere, Robert Kolar je o naslovnoj ulozi, koju su u Rijeci tumačila značajna imena poput legendarnih Milana Pichlera i Vladimira Ruždjaka, rekao: “Pogledao sam mnogo ‘Zrinjskih’ u različitim režijama. Uvijek je do sada naglasak bio isključivo na herojstvu. Neko vrijeme morao sam se oslobađati toga, redateljica me oslobodila tog povijesnog “kalupa“, pokazala mi da je Zrinjski u Zajčevoj partituri bio i otac i muž i heroj. To je sada životna priča o čuvanju svoje zemlje kroz prizmu onih koji su se ufali zaustaviti tursku silu”.

Supružnici Kolar sad su prvi put postali i supružnicima na sceni, iako su i ranije često dijelili scenu. Kristina Kolar, koja tumači Evu, kazala je kako je redateljica u svojoj režiji, u ponešto drugačije ispričanoj priči, ženskim likovima supruge Eve i kćeri Jelene, dala na važnosti te istaknula i zaokružila njihove priče.

Anamarija Knego će u ulozi Jelene nastupiti prvi put i to kao prvakinja Opere. Novost jeda se riječkoj Operi, kao njen prvak, pridružio i dosadašnji stalni gost, slovenski tenor Aljaž Farasin koji će se pojaviti u ulozi Lovre Juranića.

U ulozi Zrinjskoga pojavljivat će se i Ivan Šimatović, a ulogu Eve pjevat će i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Lovru Juranića Marko Fortunato.  U ulozi Sulejmana Velikog izmijenjivat će se Luka Ortar i Slavko Sekulić, u ulozi Mehmeda Sokolovića Giorgio Christian Surian i Davor Lešić, u ulozi Levija Dario Bercich i Voljen Grbac. Gašpara Alapića tumačit će Marijan Padavić, a Vuka Paprutovića Martin Marić.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere.

Reprize opere na programu riječkog “Zajca“ su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada.

Kristina Kolar, Anamarija Knego i Robert Kolar

Komentiraj