Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, premda su čelnici američke središnje banke najavili mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa već u ožujku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 95,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,2 posto, na 114,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 0,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1415 dolara.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bile poruke iz američkog Feda kojima je signalizirano da će središnja banka početi podizati ključne kamatne stope u ožujku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Niz najviših dužnosnika Feda javno je pokazao spremnost za podizanje kamatnih stopa, nakon što je izvješće o potrošačkim cijenama pokazalo da je godišnja stopa inflacije u SAD-u u prosincu dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

Premda je povećanje kamata Feda sve bliže, dolarov indeks zabilježio je protekloga tjedna najveći pad od početka rujna prošle godine.

U jednom je trenutnu zaronio na samo 94,62 boda, najnižu razinu od početka studenoga prošle godine.

Valutni analitičari HSBC-a ocijenili su da tržišta sve više brine utjecaj planova Feda na gospodarski rast, od ukidanja poticaja do vjerojatnog podizanja kamatnih stopa. “Drugim riječima, tržište nije sigurno je li to dobro ili loše za dolar”, napisali su u osvrtu na situaciju na tržištu.

Dolar je oslabio i zbog toga što na tržištima kapitala vlada nesigurnost zbog najavljenog povećanja kamata Feda, pa su cijene dionica pale, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Jen je ojačao i zbog izvješća da dužnosnici japanske središnje banke razgovaraju o tome u kojem bi vremenskom okviru mogli početi s eventualnim povećanjem kamatnih stopa, a prinosi na 5-godišnje japanske državne obveznice u međuvremenu su dosegnuli najviše razine od siječnja 2016. godine.

Zahvaljujući tome, jen je prošloga tjedna prema dolaru ojačao više od 1 posto, a znatno je poskupila i europska valuta.

Tečaj eura dosegnuo je u jednom trenutku 1,1483 dolara, najvišu razinu od 11. studenoga.

Nakon što je prošle godine prema košarici valuta ojačao više od 6 posto, početkom ove godine dolar je pod pritiskom.

„Čini se da su ulagači na stajalištu da je tečaj dolara dosegnuo vrhunac i da je zaoštravanje monetarne politike Feda već ugrađeno u tečaj dolara, stoga euro nudi mogućnost većih prinosa u idućem razdoblju”, napisali su valutni stratezi Scotiabank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner