HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ es

Dodjelom nagrada u sekciji Junior završio 8. VAFI

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u sekciji Junior, u nedjelju je u Varaždinu završio 8. VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih.

U sekciji Junior, koja obuhvaća filmove koje su stvarala djeca i mladi, od 206 prijavljenih filmova iz 37 zemalja u službenoj su konkurenciji prikazana 122 filma.

U kategoriji Mini, autora djece do 10 godina, najboljim je proglašen slovenski “Crtanje sa svjetlom”. Četiri ravnopravne druge nagrade dobili su njemački “Putevi za bijeg” i “Neugasiva žeđ”, slovenski “Gumb za posebna postignuća” i kineski “Mačka i miš”, a posebno priznanje animirani film “POVO” japanskih i tajlandskih autora.

U kategoriji Midi, od 11 do 14 godina, najbolji je slovenski animirani film “U gradu”, a priznanja za drugo mjesto dobili su ruski “Ljudi su otoci”, belgijski “Arakabus” i “Dragi tata” te “Mađioničar” autora iz Foto kino video kluba Zaprešić. Posebno je spomenut talijanski “Chemion Versus Osteosarcom”.

U kategoriji Maxi, autori stariji od 15 godina, prvu je nagradu dobio ruski animirani film “Tko je glavni i odgovorni ovdje?”, a drugu su podijelili belgijski “Baffa Spioventi”, poljski “Infokind”, britanski “Pljus!” i srpski “Vincent van Gogh”.

Na VAFI-ju se dodjeljuje i nagrada Ureda UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu, Plavi VAFI, za film koji najviše promiče dječja prava. Ove je godine to talijanski film “Chemion Versus Osteosarcom” koji djecu upoznaje s njihovim pravom na zdravlje. Druge nagrade idu u Austriju za “Nepoznatu sudbinu”, u Italiju za “Neke su stvari strašne”, u Belgiju za “Arakabus” i u Ukrajinu za “Ti ćeš moći”. Posebno je priznanje dobio belgijski animirani film “Osjećam se…”.

Zajedno s filmovima u sekciji Senior, odraslih autora filmova za djecu i mlade, na 8. VAFI organizatoru Filmsko-kreativnom studiju Vanima prijavljena su 693 filma iz rekordnih 69 zemalja. Zemlja partner bila je Kina.

“Jako smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, a partneri iz Kine pripremili su nam odličan program i došlo ih je puno u Varaždin. Ukupno su prijavljeni filmovi bili odlični, žiri je bio oduševljen. Selekcijska komisija imala je problema izdvojiti filmove za službenu konkurenciju. Govorimo o filmovima koje su radila djeca i mladi pa je teško izdvajati, ali upravo zbog toga VAFI dodjeljuje četiri ravnopravne druge nagrade i prvu nagradu”, rekao je direktor Hrvoje Selec po završetku Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih te najavio da će iduće godine zemlja partner biti Italija.

Ove je godine VAFI prvi put održan pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Komentiraj