Dodik: “Kada mi netko kaže ‘đe si Bosanac’, dođe mi da se potučem”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u utorak da ga ‘boli kada ga neko nazove Bosancem’.

“Ja nikada nisam ni bio Bosanac, kada meni neko kaže ‘Đe si, Bosanac’, meni dođe da se potučem. Ja sam uvijek bio krajiški Srbin, nikada od toga nisam odustao, jedino što nikada nisam bio bosanski Srbin. Ja sam Srbin i to je podvala još od onog Kalaja, u kojoj su pokušali da taj srpski identitet razbiju pa su govorili hrvatski”, rekao je, kako prenosi N1.

Dodao je da je identifikacija pripadnosti narodu kod izrazita. “Ona je daleko izraženija nego ovdje možda u Srbiji, ali to je naprosto zbog uvjeta u kojima mi živimo”, rekao je Dodik za TV Hepi te ponovno negirao genocid u Srebrenici te Bošnjake nazvao muslimanima i rekao da je posljednji popis stanovništva utvrdio da tijekom agresije na BiH ‘nije stradalo toliko Bošnjaka koliko stoji u službenim dokumentima’.

“Onda dođe taj popis i oni kažu ‘evo nas ima više’. Kako smo vas onda pobili? Gdje ste, odakle ste došli? Kako je moguće da vas ima više, ako je točno to sve što ste rekli? Kako sada vas odjednom ima više, a Srba ima manje i Hrvata ima manje? Kako sad to? Kakvi su to apsurdi? Po onoj Andrićevoj: ‘Kad uđete u Bosnu, tu prestaje logika'”, rekao je Dodik.

Poučio je da hrvatski predsjednik Zoran Milanović ‘iznosi stavove s kojima se čovjek može teško složiti’, ali da nije njegov zadatak kao lidera da stalno traži razlike. Dodik kaže da je njegov zadatak da pokuša napraviti nešto korisno za zajednicu.

“Važna i nepobitna činjenica jest to da Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi. To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica”, dodao je.

Dodik je istaknuo da je neugodno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO-u, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata. “Tako da nas je odnos koji je prirodna obrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizirali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama”, naglasio je i ponovio svoj stav da Hrvati trebaju imati treći entitet i da se trebaju boriti za svoj status.

“Majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminira identitet, da nestanu Hrvati, a idući su Srbi”, rekao je Dodik i ocijenio da je to ‘stara ideja Alije Izetbegovića u Islamskoj deklaraciji, da Bošnjaci ovladaju BiH’.

Komentiraj