Premijernom izvedbom predstave “Djevojke u ljetnim haljinama volim” Studija za suvremeni ples , nadahnutom hitom iz osamdesetih grupe Haustor, u subotu navečer počinje ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa (TSP).

Riječ je o novom projektu koreografkinje Petre Hrašćanec i dramaturga Saše Božića, koji se bavi istraživanjem povijesnog naslijeđa, memorijskih praksi i scenskih rekonstrukcija plesnih biografija plesača u kontekstu zagrebačke i hrvatske plesne scene.

Iako se predstava temelji na biografiji voditeljice Studija za suvremeni ples, Bosiljke Vujović-Mažuran, koja je obilježila hrvatsku plesnu scenu proteklih četrdeset godina, ona je tek polazište za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta i mogućnosti da se ples uopće dogodi, ističe se u najavi.

Po riječima Petre Hrašćanec, gledajući spot “Moja prva ljubav” Haustora prepoznala je neke od kreatora plesne scene, među kojima je bila i Bosiljka Vujović, te se zapitala gdje su danas i što se sve dogodilo u međuvremenu. “Gledajući na plesnu scenu danas nije se puno promijenilo jer i dalje postoji samo ogroman rad bez podrške o kojoj se maštalo 81. godine. Djevojke su nove, problemi su stari”, ustvrdila je uoči premijere.

Na dan otvorenja još jedna premijera donosi pogled u prošlost s referencama na sadašnjost – slovenski bard suvremenog plesa Matjaž Farič dolazi s predstavom “Red Trail”, koja podsjeća na trideset godina njegova umjetničkog stvaranja

Predstava je posljednji Faričev solo, dio opsežnijeg projekta kojim taj istaknuti koreograf, redatelj i plesač propituje fenomen sinestezije.

Po njegovim riječima, nakon deset godina stanke ponovno je počeo plesati kako bi “još jednom stao na pozornicu i bolje upoznao sebe” , u projektu kojega doživljava kao “napornu, ali i jako zabavnu avanturu”.

“Red – trail (Crveno – Trag) nije samo novi plesni solo Matjaža Fariča nego ujedno i ono što teče u našim tijelima. To je izričaj naboja kreativne energije, koja teče u žilama onih koji vole umjetnost”, ocjenjuje se u najavi predstave.

Do 4. lipnja, u okviru ovogodišnjeg, 34. Tjedna suvremenog plesa, održat će se niz premijernih naslova zagrebačkoj publici već poznatih plesnih umjetnika, ali i nova imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene.

Tjedan nastavlja ove godine suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, pa će se prvi put predstaviti korejski plesni umjetnici, u povodu 25 godina gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja. Osim Koreji, festival će posebnu pozornosti dati novijoj španjolskoj plesnoj scenu – kroz prezentaciju triju produkcija, “Time Takes Time” plesne skupine GN/MC, “Avalanche” Danija Pannulla i “Anarchy”  družine Societat Doctor Alonso .

Tradicionalno festival promiče hrvatske autore – među njima ističu se premijere “Horror Vacui”, u produkciji Kik Melonea i projekt Jasne Layes Vinovrški “Lady Justice”, koja u Zagreb dolazi netom nakon njene pariške premijere.

Izvest će se i predstava “Nukleon” u izvedbi IMRC kolektiva, Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld te predstaviti plesna skupina SPINN iz Švedske i EU projekt Moving Beyond Inclusion, čiji je Tjedan suvremenog plesa aktivan sudionik.

U programu se ističe i nagrađivana predstava “OOOOOOO” talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D’Anna, koji je inspiraciju pronašao u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza.

U Zagrebu ponovno gostuje duhoviti austrijski duo, Luka Biao i Dominik Grünbühel s predstavom “Ohne nix”, koja je prošle godine uvrštena među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu “Staying Alive” Jasne Layes Vinovrški).

Kao novi festivalski projekt suradnje s dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić, najavljen je “Ples i moj grad”, koji s plesnim organizacijama izvan Zagreba, pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.

Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, a program će se održavati i u Histrionskom domu, Kinu Grič, Muzeju suvremene umjetnosti, kazalištuGavella, Kulturno informativnom centru te Studentskom centru.

Tijekom festivala organizirat će se i besplatne plesne radionice u Zagrebačkom plesnom centru

Ususret festivalu u Dokukinu KIC se održao program ‘zagrijavanja’, u okviru kojega su prikazana tri dokumentarna filma posvećena plesnoj umjetnosti, “Mr. Gaga”, “Boljšoj Babilon” i “Martha&Niki”.

Tjedan suvremenog plesa jedan je od najvećih međunarodnih plesnih festivala u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Dosad je ugostio više od 800 svjetskih umjetnika, producirao osamdesetak premijernih izvedbi domaćih autora.

Komentiraj