Djevojčica iz Vukovara oboljela od virusa Zapadnog Nila

Igor Soban/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je priopćio kako je jedna soba iz Belog Manastira preminula od bolesti Zapadnog Nila, a Glas Slavonije danas javlja kako je u Vukovaru oboljela šestogodišnja djevojčica.

Ona je hospitalizirana u Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. “Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru”, kazao je na sjednici Gradskog vijeća Vukovara predsjednik Vijeća Tomislav Šota, inače sirektor Veterinarske stanice Vukovar.

Šota je dodao da su ove godine četiri puta tretirali komarce, nakon čega su dobili informaicju iz HZJZ-a da su na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Nakon toga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca. Kaže i kako su u Vinkovcima evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti.

Komentiraj