Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak ispred Banskih dvora da je izbor rektora zagrebačkog Sveučilišta tema za koju postoji šire zanimanje, ne samo onih koji biraju rektora, nego i 75.000 studenata i zaposlenika, istaknuvši da podržava otvorenost i transparentnost procesa na Sveučilištu.

Na pitanje novinara kako gleda na razvoj situacije oko izbora rektora u kontekstu za danas najavljenog prosvjeda “Sveučilište mora bolje”, uoči sutrašnje sjednice Senata na kojoj će biti izabran novi rektor, Divjak je odgovorila kako je “dobro i važno da se iskazuje interes za razvoj Sveučilišta”.

“Izbor rektora je sigurno tema za koju postoji šire zanimanje, znači ne samo one koji biraju rektora nego i 75.000 studenata i zaposlenika”, rekla je Divjak istaknuvši da svi procesi moraju biti otvoreni i transparentni.

Na inzistiranje novinara znači li to da podržava prosvjed, ministrica je ponovila da podržava otvorenost i transparentnost procesa na Sveučilištu.

“Sveučilište je javno i u tom je smislu, osim što je javni interes, i javna odgovornost”, poručila je Divjak.

Sutra izbor rektora, večeras prosvjed

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu birat će se na sutrašnjoj izvanrednoj izbornoj sjednici Senata između dvojice predloženika – sadašnjega rektora Damira Borasa i profesora s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Damira Bakića.

Nakon sjednice u maloj vijećnici Sveučilišta održat će se konferencija za novinare na kojoj će se novinarima obratiti novoizabrani rektor.

Sedamdeset članova senata rektora bira tajnim glasovanjem, pri čemu svaki član ima jedan glas. U odsutnosti člana Senata umjesto njega glasa njegov izabrani zamjenik, a pravo glasa ima i predloženik za rektora koji je član Senata.

Za izbor rektora potrebna je natpolovična većina ukupnoga broja glasova članova Senata. Ako nijedan od dvojice predloženika ne ostvari natpolovičnu većinu glasova, pristupa se drugom krugu u koji ulazi onaj koji je dobio veći broj glasova u prvome krugu. Ne dobije li predloženik u drugome krugu natpolovičnu većinu glasova, izborni se postupak ponavlja.

Boras i Bakić svoje su programe predstavili prošli petak na sjednici Senata zatvorenoj za javnost. Zbog te odluke Uprave Sveučilišta novinari su apelirali da im se omogući izravno praćenje sjednica Senata vezanih uz izbor rektora, a apel su podržali ministrica Divjak i HND.

Danas u 17 sati na Trgu Republike Hrvatske održat će se prosvjed “Sveučilište mora bolje” u organizaciji Sveučilišne platforme koja je pozvala studente i javnost da im se pridruže u prosvjedu protiv “Sveučilišta koji šačica moćnika koristi za svoje privatne interese”.

Kao neke od “grijeha” trenutne uprave Sveučilišta organizatori prosvjeda navode pozivanje interventne policije na studente okupljene pred zgradom Sveučilišta, podizanje tužbe protiv  studenta, javno prozivanje studentice na sjednici Senata, ukidanje novčane naknade za dobitnike Rektorove nagrade, raspuštanje “nepodobnog” Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, ukidanje subvencioniranja ECTS bodova nastavničkim smjerovima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, odumiranje znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, netransparentnost prilikom obnove studentskih domova i narušavanje već ionako lošeg studentskoga standarda.

Komentiraj