DIREKTOR FBI-ja: “Kina je najveća prijetnja SAD-u”

Direktor FBI-a Christopher Wray izjavio je da su “djela špijunaže i krađe” kineske vlade “najveća dugoročna prijetnja” budućnosti SAD-a, objavio je BBC.

Govoreći na Hudsonovu institutu u Washingtonu, Wray je opisao je “višestranu kinesku kampanju ometanja”, tvrdeći da “kompromitira američko istraživanje koronavirusa” i prisiljava kineske državljane u inozemstvu da se vrate u Kinu.

“Ulozi ne bi mogli biti veći”, kazao je Wray. “Kina nastoji na svaki način postati jedina svjetska supersila”.

U gotovo jednosatnom govoru koji je BBC ocijenio “neuobičajenim”, Wray je snažno optužio Kinu tvrdeći da “koristi mito i ucjene da utječe na američku politiku”, špijunira, krade podatke, novac i provodi “ilegalne političke aktivnosti”.

“Stigli smo do točke u kojoj FBI svakih deset sati otvara novi kontraobavještajni slučaj vezan uz Kinu”, kazao je Wray, koji tvrdi da će se kineskim prijetnjama “u narednim tjednima baviti glavni državni odvjetnik i državni tajnik SAD-a”.

BBC podsjeća kako je Wray govorio u vrijeme jačanja napetosti SAD-a i Kine, a predsjednik Donald Trump optužuje Kinu za globalnu pandemiju. Nedavno je državni tajnik Mike Pompeo izjavio da bi SAD mogle zabraniti kineske internetske aplikacije, uključujući popularni TikTok, jer navodno kineskoj Komunističkoj partiji “služe kao sredstva nazdora”.

Komentiraj