HINA /Zvonimir KUHTIĆ

DHF Izložba filmskih plakata studija Šesnić&Turković

Prva izložba filmskih plakata zagrebačkog studija Šesnić&Turković, koja će dati presjek njihove desetogodišnje karijere, otvara se u utorak u okviru Dana hrvatskog filma.

Na izložbi, koja će biti postavljena u prostorima Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj ulici moći će se pogledati plakati koje su dizajneri tog studija napravili za neke od uspješnijih hrvatskih filmova posljednjih godina, “Zvizdan”, “Uzbuna na Zelenom vrhu”, “Ne gledaj mi u pijat”, “Zvir”.

Studio Šesnić&Turković djeluje u području grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija od 2006. godine, a njegov kreativni tim su dizajneri Marko Šesnić, Goran Turković, Andrea Sužnjević i Iva Sindik.

S dizajnom za hrvatske filmove krenuli su na poticaj hrvatske producentske kuće Kinorama, no ubrzo su suradnju ostvarili i  s drugim filmskim produkcijskim kućama (Propeler film, Kinoteka, U svom filmu, Spiritus movens, slovenski Bela Film).

Do sada su radili na više od 20 dugometražnih igranih filmova, 20 kratkometražnih filmova i tri televizijske serije.

U filmskim projektima angažirani su od samog početka – čitaju zadnju verziju scenarija, s producentima i redateljima smišljaju strategiju i ton promocije, a tijekom samog snimanja završavaju dizajn plakata i u suradnji s PR stručnjacima kreću s radom na promotivnim materijalima. U većini slučajeva dizajniraju i osmišljavaju i uvodnu i odjavnu špicu.

“Svakom projektu pristupaju s istom osnovnom misijom – pronaći kvalitetno kreativno rješenje koje će mu dati komunikacijsku snagu, dugovječnost, te ga razlikovati od konkurencije”, ističe se u najavi izložbe.

“Takav pristup primjenjuju u svim područjima djelovanja: vizualnim identitetima, signalizacijama, dizajnu izložbi, plakata, publikacija, oglasa i promotivnih materijala”, dodaje se.

Njihova poveznica s Danima hrvatskog filma ove je godine rad u konkurenciji namjenskog filma – teaser za seriju “Područje bez signala”, dok su prošle godine u istoj kategoriji osvojili Oktavijana za uvodnu špicu koji su napravili s ilustratorom i animatorom Manuelom Šumbercom za igranu seriju “Patrola na cesti”.

Posljednji dan festivala uoči dodjele nagrada

Posljednji dan festivala u kinu Tuškanac u natjecateljskom programu će se, u poslijepodnevnim satima, prikazati dokumentarac “Neuspješan skroz” Liljane Šišmanović i eksperimentalni film “Sve, još uvijek, u orbiti” Dane Komljena i Jamesa Lattimera.

Prije njih će biti prikazan dokumentarac “Splendid Isolation” Petra Krelje iz programa “Retro: Obnovljena baština”.

Uoči dodjele nagrade iz konkurencije se prikazuju animirani filmovi “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić i “Zašto” Ive Božić, igrani filmovi “13+” Nikice Zdunić i “Tanja” Jasne Nanut, namjenski filmovi “Umjetnost feedbacka” Vanje Blumenšajna, “Univerzitet Angele Merkel – Vazduh” Vedrana Štefana i Promo film za filmski festival FRKA Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Na zatvaranju pretpremijera HRT-ovog novog serijala

Proglašenje pobjednika 26. Dana održat će se na Ljetnoj pozornici Tuškanac, uz projekciju pobjedničkog filma i ekskluzivnu pretpremijeru dviju epizoda HRT-ovog mockumentary serijala “Filmske priče”.

Riječ je o niskobudžetnoj igranoj seriji od deset epizoda, u trajanju po deset minuta, napravljenoj u formi lažnog dokumentarca (mockumentary).

Kao lažna televizijska reportaža svaka epizoda humoristično interpretira događaje iz nekog od poznatijih hrvatskih filmova, pristupajući im kao nečemu što se stvarno dogodilo, poigravajući se odnosom fiktivnog i stvarnog.

Lik Novinara tumači HRT-ov novinar Gordan Nuhanović, a u manjim se ulogama pojavljuju i razni sudionici domaćeg javnog života.

Projekt je realiziran 2016. godine u produkciji HRT-a i produkcijske kuće Pipser, te režiji Silve Ćapin i Lukše Benića.

Stručni žiri, Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche, na zatvaranju će dodijeliti Grand Prix za najbolji film, a nagradit će se i režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera te manjinska koprodukcija.

Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara dodijelit će se u kategorijama animiranog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, eksperimentalnog filma i namjenskog filma, a to će društvo dodijeliti i nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu starosti do 30 godina dodijelit će žiri u kojemu su Dalija Dozet, Tiha K. Gudac i Damir Janeček.

Zlatnu uljanicu dodjeljuje žiri tjednika Glas Koncila, Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir, dok će nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti dodijeliti Vijeće za etiku i ljudska prava – Sanja Sarnavka, Paula Zore i Marko Jurić.

Ulaz na svečanost zatvaranja je besplatan, a u slučaju kiše program se seli u kino Tuškanac.

Komentiraj