Deseci tisuća na klimatskom prosvjedu u Bernu: “Da je klima banka, davno bi bila spašena”

Autor:

epa10861629 Demonstrators take part in the Global Climate Strike rally of Fridays for Future in Berlin, Germany, 15 September 2023. Fridays for Future called for a global climate strike on 15 September demanding a system change and climate justice.  EPA/CLEMENS BILAN

Ilustracija: EPA/CLEMENS BILAN

U švicarskom gradu Bernu, deseci tisuća ljudi izišli su na ulice, zahtijevajući trenutno djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena

Nacionalni klimatski prosvjed bio je usredotočen na klimatsku pravdu. Švicarski klimatski savez, organizacija koja stoji iza događaja, naglasila je kako su bogatije zemlje sjeverne hemisfere, poput Švicarske, najviše doprinijele klimatskim emisijama, no da će siromašnija južna hemisfera najvjerojatnije iskusiti najgore posljedice.

Organizatori su rekli da je više od 60.000 sudionika bilo na prosvjedu. Prosvjednici su prolazeći kroz gradsko središte nosili transparente sa sloganima poput “Šuma gori, Arktik se topi, politika spava” i “Da je klima banka, davno bi bila spašena“, što se odnosi na nedavno spašavanje bankarskog diva Credit Suisse.

Švicarski klimatski savez čini više od 140 organizacija, uključujući i skupine za zaštitu okoliša, klubove mladih, sindikate i skupine za potrošačka prava.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.