Deseci Palestinaca ozlijeđeni u sukobima oko džamije al-Akse

EPA/ABIR SULTAN

Najmanje 50 Palestinaca ozlijeđeno je u sukobima s policijom kod džamije al-Akse u Jeruzalemu nakon što je masa vjernika u četvrtak ponovno krenula u to muslimansko svetište, izvijestile su palestinske hitne službe.

Sukobi su izbili nakon što se činilo da je zavladalo zatišje u izraelsko-palestinskim napetostima oko tog prostora koji i muslimani i židovi drže svetim.

Ozljede su uglavnom od gumenih metaka i šok bombi, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec.

Palestinci su okončali dvotjedne prosvjede zbog izraelskih sigurnosnih mjera nakon što su muslimanski vjerski vođe u četvrtak vjernicima rekli da ponovno mogu ući u kompleks al-Akse.

No, kako su se tisuće vjernika u četvrtak popodne vratili u džamiju na prvu molitvu nakon dva tjedna, Palestinci su se sukobili s policijom.

Izrael je u noći na četvrtak uklonio sigurnosnu infrastrukturu koju je postavio ranije ovoga mjeseca na ulazima u prostor oko džamije u jeruzalemskom Starom gradu, želeći ublažiti političke i religijske napetosti.

Čelnik Islamskog vijeća Abdul Atheem Salhab je na konferenciji za novinare ranije u četvrtak rekao da vjernici mogu prekinuti bojkot svetog mjesta nakon što je Izrael uklonio detektore.

“Sve sigurnosne instalacije van vrata su uklonjene, što je pobjeda našeg naroda”, rekao je Atheem Salhab.

Komentiraj