PLENUM NA OTVORENOM Studenti odlučili: Ako Previšić ne podnese ostavku do 3. listopada, idemo u blokadu FFZG-a

Jurica Galoic/PIXSELL

Vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu zaključana su u srijedu u 18 sati. Iz Fakulteta se može izaći, no zaštitari nikoga ne puštaju unutra. Plenum se zbog toga održava ispred zgrade Fakulteta, javlja N1 televizija.

Plenum će se održati ispred zgrade FFZG-a. Okupilo se nekoliko stotina ljudi. Moderatori Plenuma sudionike su upozorili da ne pružaju otpor ako dođe policija i da ne budu nasilni. Prodekanica Branka Galić pridružila se studentima, osuđuje čin kojim je dekan okupirao fakultet i time ga privatizirao. Za N1 je rekla da se čudi zašto rektorat i Sveučilište u Zagrebu tjedan dana nisu reagirali na zaštitare na fakultetu, kao insituciji, jer se ne radi o privatnom vlasništvu.

Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća, zakazanu za četvrtak u 11 sati. Predstavnicima studenata na tu je sjednicu zabranjen ulaz, a sumnjaju kako se želi netransparentno donositi odluke koje će im ići na štetu.

Prve točke Plenuma bile su zahtjev da dekan Previšić odstupi, te poziv “rektoru Borasu da obavlja svoju dužnost”. Studenti traže ostavku dekana Previšića do 3. listopada, a u slučaju da se to ne dogodi, najavili su blokadu fakulteta

Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

 

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet – zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je riječ o političkom skupu.

“Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao se održati u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom “Jedan svijet, jedna borba”, a na njemu se treba raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Senat zagrebačkoga Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta”.

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je “ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu.

Komentiraj