Anto Magzan

DAVOR ŠKRLEC: “Prijavit ćemo Vladu Europskoj komisiji zbog netransparentnog istraživanja nafte i plina”

Zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec u razgovoru za Nacional otkrio je da s kolegama iz Italije i Slovenije planira prijaviti hrvatsku vladu Europskoj komisiji zbog netransparentnog procesa istraživanja nafte i plina u Jadranu.

[quote_box_center]

  • Zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec u razgovoru za Nacional otkrio je da s kolegama iz Italije i Slovenije planira prijaviti hrvatsku vladu Europskoj komisiji zbog netransparentnog procesa istraživanja nafte i plina u Jadranu
  • Škrlec smatra kako se postupak istraživanja nafte i plina u Jadranu vodi suprotno direktivi Europske unije iz 2013.
  • Zeleni forum, koji okuplja Zelenu Istru, Zelenu akciju i Udrugu Sunce krajem godine je upozorio da su istraživanje i eksploatacija predviđeni na čak 90 posto površine hrvatske strane Jadrana

[/quote_box_center]

Škrlec smatra kako se postupak istraživanja nafte i plina u Jadranu vodi suprotno direktivi Europske unije iz 2013., nastaloj zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. U skladu s direktivom i po Arhuškoj konvenciji zahtijeva se da prije početka istraživanja i dodjeljivanja koncesija javnost bude upoznata s cijelim postupkom i utjecajem na okoliš.

“Krenulo je sve naopačke bez ikakve prethodne analize utjecaja na okoliš i strateške procjene, bez da su se konzultirali ribari, biolozi i ekolozi uz neke minimalne preporuke kako bi se to istraživanje trebalo raditi. To je naprosto silovanje demokracije i samog procesa”, zaključio je Škrlec i dodao da to očito ukazuje kako postupak nije transparentan i nije u javnom interesu.

Talijanske kolege u Europskom parlamentu, kaže ORaH-ov zastupnik, stalno upozoravaju da su naftne platforme njihov dio Jadrana pretvorile u “mrtvo more”. Kazao je da se njegova stranka ne protivi istraživanju plina u Jadranu, ali da se cijeli postupak mora vratiti na početak, uz provedbu javne rasprave i izrade studije utjecaja na okoliš i druge ekonomske grane.

Pravo na zdrav okoliš naše je Ustavom zajamčeno pravo

“Nafti kažemo odlučno ‘ne’ jer predstavlja opasnost za okoliš”, istaknuo je Škrlec, objasnivši da nije sama nafta, koja je organska materija, toliko opasna, nego problem predstavljaju kemikalije koje se koriste pri eksploataciji nafte, zbog čega je talijansko podmorje “mrtvo”.

Istraživanjem i eksploatacijom nafte i mogućim incidentima poput izlijevanja nafte u more ozbiljno je ugrožen turizam, vodeća privredna grana, a zbog utjecaja na druge ekonomske grane u konačnici je Hrvatska ugrožena i demografski, smatra Škrlec.

“Želimo li novac od nafte poput Norveške i posljedično tome napuštene otoke ili želimo i dalje razvijati turizam i druge gospodarske grane uz očuvanje okoliša?”, zapitao se Škrlec. “Pravo na zdrav okoliš naše je Ustavom zajamčeno pravo”, rekao je i dodao da će se o plinu i nafti u Jadranu očitovati ne samo europske članice Italija i Slovenija, nego i Crna Gora i Albanija.

Škrlec pritom navodi da je Plan i program radova na istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu, koji je predstavljen javnosti radi izrade strateške procjene utjecaja na okoliš, imao samo tri stranice, “a sada je narastao na pet”.

Zeleni forum, koji okuplja Zelenu Istru, Zelenu akciju i Udrugu Sunce krajem godine je upozorio da su istraživanje i eksploatacija predviđeni na čak 90 posto površine hrvatske strane Jadrana, odnosno na 29 istražnih polja ukupne površine 36.822 četvornih kilometara, od 40.984 koliko iznosi površina hrvatskog dijela Jadrana.

Komentiraj