Davor Nađi: Evo zašto pokušaj ukidanja obaveznih članarina u HGK nije prošao

Davor Nađi, zastupnik FOKUS-a i kandidat za gradonačelnika Zagreba, na svom Facebook profilu objavio je status o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nabrojao je pet razloga zbog kojih obavezna članarina za HGK neće biti ukinuta.

Ide samo reforma HGK

Podsjetimo, MOST je uputio prijedlog zakona o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Prijedlog nije dobio podršku većine zastupnika, nego je usvojen zaključak klubova vladajuće većine koji od Vlade traže da izradi prijedlog reforme Hrvatske gospodarske komore.

Dakle, klubovi HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i Reformista, SDSS-a i nacionalnih manjina zadužuju Vladu da najkasnije do 15. srpnja izradi prijedlog reforme HGK, a u cilju daljnjeg rasterećenja gospodarstvenika. Za zaključak glasovalo je 76 zastupnika, 61 je bio protiv i tri suzdržana.

“Zašto je od početka bilo jasno da ukidanje obaveznih članarina u HGK neće proći?”, glasi naslov Nađijevog statusa na Facebooku.

Prenosimo ga u cijelosti:

1. Prijedlog zakona je neozbiljno pripremljen. Cijeli prijedlog zakona se sastojao od dodavanja samo jedne riječi “dobrovoljna” i to samo na jednom mjestu. Zbog toga, čak i da je zakon prošao, HGK bi i dalje imala zakonski alat nametati druge obavezne namete. A kako se ovim prijedlogom zakona NIJE pokušalo ukinuti obavezno članstvo, iza lokalnih izbora bi Skupština HGK samo vratila komorski doprinos koji se do 2014. naplaćivao u postotku prihoda članica i time bi ponovno svi poduzetnici imali obavezni namet, možda još i gori od trenutačnog.

2. Na temelju prethodne točke, a uzevši u obzir da je Most u dva mandata imao ministra u resornom ministarstvu iz čega je jasno da su to mogli napraviti i ranije da su htjeli.
Očito je da je ovo bio samo igrokaz kako bi se Troskota promoviralo kako kandidata za Zagreb. Most očito zanima samo rejting. I zato sada kreću s novom inicijativom unaprijed osuđenom na propast, a to je ukidanje članarine HOK-u. Dao sam im potpis za to (uz napomenu da je bolje ići na ukidanje obaveznog članstva), iako je jasno da to rade samo u predizborne svrhe. Oni glume da su ekonomski liberali samo kada im to odgovara. Da nema UGP-a, sada bi se zalagali za nacionalizaciju „strateških“ poduzeća jer bi se pokušavali dodvoriti sindikatima.

3. Da se stvarno htjelo ozbiljno pristupiti ukidanju nameta HGK, bilo od strane oporbe ili vlasti, onda bi se išlo s prijedlogom ukidanja obaveznog članstva.
Ako se ukine obavezno članstvo, onda je stvarno nebitno kakva je članarina jer svatko može odlučiti hoće li biti član ili ne. A dobrovoljno članstvo podrazumijeva neke obaveze. Zapravo, sasvim mi je nerazumljiva logika Mosta prema kojoj možeš biti član neke organizacije koju jedni financiraju, a drugi se „švercaju“ ako je članstvo obavezno, a članarina dobrovoljna. Tu se vidi njihovo glumljenje ekonomskog liberalizma ili elementarno nerazumijevanje istog. To nije pošteno! Jedino je pošteno da se uvede dobrovoljno članstvo!

4. Najveća oporbena stranka SDP, koja bi trebala biti nositelj ovakvih pokušaja oporbe, nije mogla garantirati ni da će se njeni članovi pojaviti na glasanju.
Očito je da SDP ova tema vidljivo ne zanima, kao što ih nije zanimala ni kada je njihov ministar Maras htio ukinuti obavezno članstvo u HGK.

5. Generalno, oporba se nije iskazala na glasanju. Nije bilo jedinstva i nisu došli svi. No, to me ni ne iznenađuje s obzirom na ponašanje oporbenih klubova (posebno SDP i DP), koji su odlučili nekoliko dana prije glasanja smjenjivati oporbene članove odbora i time dio oporbenih zastupnika ostaviti bez i jednog mjesta u odborima (uključujući i mene). To možda nije najbolji način za očuvanje jedinstvenog stava oporbe. Izgleda da su im ipak bitnije vlastite fotelje, nego da se izglasaju dobri zakoni.

6. Zaštita uhljeba. Najbitniji razlog je taj da vladajući jednostavno neće dozvoliti da prođe i najmanja reforma koja ide na štetu njihovog biračkog tijela – uhljeba.

 

Komentiraj