Davor Božinović o daljnjem popuštanju mjera: “Idemo vidjeti što i kada, ne može sve odjednom”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavio koje bi se mjere mogle sljedeće popustiti.

“Što se tiče daljnjeg popuštanja, mi svi imamo isti interes. A to je da epidemija jenjava i da popuštamo mjere. Tu nema razlike, jedino je razlika da smo mi u poziciji da slušajući struku moramo donijeti mjere kako bi s jedne strane život nastavio ići svojim tijekom. S druge strane, a to je na prvom mjestu, da zaštitimo živote i zdravlje. Mislim da u tome uspijevamo”, rekao je Božinović.

Dodao je da kad se radi o ekstremnom kršenju mjera, poseže se za zakonskim sankcijama, ali – ističe – to im nikad nije bio prvi refleks, ni drugi. “Uvijek smo s punim pravom računali da je uspjeh u ovoj priči nešto što možemo postići samo svi skupa. Kad kažem svi skupa, vi ste tu puno važniji. Ono što kaže struka treba prenijeti do šireg pučanstva, do svih ljudi. I ovisno kako se to prenese, onda imamo rezultate”, kaže.

Davor Božinović je istaknuo da je cilj da se ide s daljnim popuštanjima, ali smatra da se to ne treba naglašavati. “Ali idemo vidjeti što i kada, ne može sve odjednom. Idemo prema ožujku. Nadamo se da će se nastaviti pad, da će vrijeme biti bolje. A onda možemo razmišljati o nekim novim popuštanjima, tu nema puno toga. Znate to i sami, nismo zatvoreni, otvoreniji smo nego bilo koja članica EU. Pratimo, ne želimo da nam išta promakne kontroli. Zatvorili smo Južni Tirol kad ga je zatvorila austrijska vlada. Ako nam stvari budu išle na ruku, ići ćemo za tim da se možda vratimo na terase ugostiteljskih objekata. Ali dajmo, pustimo da se nastavimo ovako disciplinirano ponašati”, rekao je Božinović na konferenciji.

Komentiraj