Danska pauzirala cijepljenje AstraZenecom. Marija Bubaš kaže da Hrvatska nema tu seriju cjepiva

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš komentirala je u četvrtka informaciju da je Danska privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji. Marija Bubaš navela je da se u Hrvatskoj ne namjerava obustava cijepljenja do potvrde takve informacije.

Danska privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece

“Istražuje se i navodno je povezano – ne možemo takvo što potvrditi niti opovrgnuti. Mi ćemo postupati po potvrdi. Mi tu seriju cjepiva nemamo, a utrošili smo oko 80 posto pristiglih doza AstraZenece, i sve je prošlo bez posljedica”, rekla je Marija Bubaš u razgovoru s reporterkom N1 televizije.

Dodala je kako je u slučaju kada je kod nas smrt došlo do smrti nakon cijepljenja, ustanovljeno je da ona nije bila povezana s cijepljenjem. Kazala je da su takve nuspojave moguće i kod drugih cjepiva. “No, ona su u višedesetljetnoj primjeni, pa se o tome ne govori na tako bombastičan način”, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

“Kada se počelo cijepiti Pfizerom cijepiti, građani su prijavljivali nuspojave i komentiralo se među ljudima kako Pfizer ima mnogo nuspojava, ali tada je njega bilo najviše – a AstraZenece nije bilo”, objasnila je Bubaš i dodala da je trećina osoba koje su u Hrvatskoj cijepljene jednom ili dvije doze AstraZenece – bez ikakvih posljedica.

Poručuje da ne bi govorila o tome da u Hrvatskoj treba zaustaviti cijepljenje. “Dok ne budemo imali točne i provjerene podatke nema potrebe stvarati strah prema cjepivu”, istaknula je.

Inače, uz Dansku, još je pet europskih zemalja prestalo koristiti cjepivo iz jedne serije AstraZenece. To su Austrija, Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija.

Komentiraj