Danska inovacija: Vjetroelektrane na drvenim tornjevima

Tvrtka Vestas, najveći danski proizvođač turbina za vjetroelektrane, investirala je nedavno u tvrtku Modvion koja se bavi proizvodnjom tornjeva za vjetroelektrane od drvenih laminata. Prema nekim procjenama, u usporedbi s čeličnim tornjem (kakav se inače koristi), očekuje se da će Modvionovi tornjevi smanjiti emisiju ugljika, koja nastaje prilikom izrade, 80 posto

U Modvionu se nadaju da će ovom investicijom dodatno povećati i ubrzati svoju proizvodnju. Inače, ta tvrtka je u travnju 2020. instalirala svoj prvi 30-metarski toranj za vjetroelektranu na otoku u blizini švedskog grada Göteborga, a 2022. godine planira sagraditi svoj prvi komercijalni toranj. “Smanjena težina Modvionovih tornjeva u kombinaciji s njihovom sposobnošću usklađivanja s Vestasovom modularnom arhitekturom proizvoda, osigurat će jednostavniju instalaciju i transport”, rekao je Bo Svoldgaard, Vestasov voditelj inovacija i koncepta.

“Nadalje, dizajn tornja mogao bi omogućiti Vestasu da poveća visinu položaja turbina i time pridonese boljem iskorištavanju energije vjetra”, rekao je Svoldgaard i dodao da će sada izgradnja njihovih vjetroelektrana znatno manje ovisiti o cijeni čelika na tržištu, što bi moglo pozitivno utjecati na profitabilnost Vestasa.

Ovo ulaganje dolazi u trenutku kada se, uz razvoj tehnologije, sve više povećavaju i veličine vjetroagregata. Tako Siemens Gamesa Renewable Energy radi na turbini od 14 megavata koja se po potrebi može povećati na 15 MW, dok se vjetroelektrana Halide-X tvrtke GE Renewable Energy može konfigurirati na 12, 13 ili 14 MW. U tom smjeru je i Vestas nedavno objavio planove za priobalnu vjetroturbinu od 15 MW. A što je turbina viša, to više energije može proizvesti, što zauzvrat dodatno smanjuje njezine troškove.

Vestasovo ulaganje u Modvion završeno je početkom ove godine i prvi je službeni posao koji uključuje Vestas Ventures, njegovu korporacijsku podružnicu rizičnog kapitala.

Komentiraj

Source:Megawatt