Danas je kineska Nova godina, Novak Đoković čestitao na mandarinskom

Stiže nam godina štakora, no umjesto velikog slavlja, prije dva dana kineske vlasti su zbog širenje novog opasnog koronavirusa otkazale proslavu i sve masovne događaje.

Inače, kineska Nova godina nema fiksan datum, već varira svake godine. Najčešće, ona počinje dolaskom mladog mjeseca krajem siječnja, a završava se krajem veljače, pri punom Mjesecu. Za Kineze to i nije Nova godina već proljetni festival ili lunarna Nova godina. To je za njih definitivno najvažniji praznik u godini jer ima tradiciju koja je duga skoro četiri tisuće godina.

A prije nekoliko dana se i Novak Đoković pohvalio: “Možda najoriginalnija čestitka koju sam poslao zbila se ovih dana. Naime, stigla mi je molba sa nacionalne kineske televizije da snimim čestitku kineskom narodu za Novu godinu, za željom da se ljudima dešavaju samo dobre stvari, da ih prati mir, radost i ljubav. Sad, potrebno je sve to da izgovorim na čistom mandarinskom, i ovih dana intenzivno savladavam tekst. Volim Kinu, dopada mi se da učim strane jezike, neke kineske izraze već znam, i drago mi je ako mogu da obradujem nekoga svojom porukom. Verujem da treba koristiti svaku priliku za približavanje naroda, različitih kultura, ljudi, pozitivnih stvari. U isto vreme, moj stav je da treba učiti o drugima, razvijati se, čitati, raditi na sebi, prihvatati od drugih ono što može da vas unapredi. Svaki dan je prilika da budemo bolja verzija sebe.”

Komentiraj