Danas je Europski dan bez automobila, uže središte Zagreba zatvoreno je za promet

Povodom obilježavanja Europskog dana bez automobil, danas od 8 do 22 sata, privremeno će se zabraniti promet u središnjoj zoni grada Zagreba. Također, u podne će sa Zrinjevca krenuti tradicionalna vožnja biciklima gradskim ulicama “Zagrebačka Žbica”.

Grad Zagreb je tradicionalno donio rješenje o zatvaranju prometa u užem središtu grada na Europski dan bez automobila.

Promet motornih vozila bit će u nedjelju zabranjen od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Hebrangova – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zabrana kretanja se odnosi za sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni.

Preporuča se svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba.

Policijski službenici, koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u centru Zagreba, svoju će službu obavljati na biciklima.

Točno u podne sa zagrebačkog Zrinjevca krenut će “Zagrebačka Žbica”, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, kojoj će se, kao i ranijih godina, pridružiti gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Dužina vožnje bit će sedam kilometara, a povratak je na Zrinjevac. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Žbica vožena je na Europski dan bez automobila 2000. godine.

Program obilježavanja Dana bez automobila na Zrinjevcu bit će od 10 do 13 sati, a 3. Mala biciklijada, koju će voziti djeca do šest godina, počet će u 10,30 sati, također na Zrinjevcu, a trasa će biti duga 365 metara.

U Zagrebu će na Europski dan bez automobila, 22. rujna, građanima biti omogućen i besplatan posjet muzejima.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti.

Komentiraj