Dalidino prokletstvo: Imala je sve, osim sreće

Francuska pjevačica i glumica talijanskih korijena Dalida rođena je kao Iolanda Cristina Gigliotti 17. siječnja 1933. u Kairu. Snimila je više od tisuću šansona na deset jezika, prodala preko 140 milijuna ploča i primila Medalju francuske republike, koju joj je uručio Charles de Gaulle. Imala je sve: ljepotu, iskričavu inteligenciju, bogatstvo, slavu i brojne udvarače… Sve osim sreće. Sjena smrti nadvijala se nad njom od najranijih dana, baš kao neko prokletstvo.

Nekoliko mjeseci prije dvanaestog rođendana, izgubila je oca za kojega je bila silno vezana.

Udala se za Luciena Morrisea, umjetničkog direktora radija “Europe 1”. No, djevojka slobodnog duha sve češće se svađala s posesivnim mužem koji je naginjao mizantropiji. Kad je upoznala četiri godine mlađeg poljskog slikara Jeana Sobieskog, šarmantnog bonvivana, činilo joj se da je napokon udahnula svježi zrak. Odlučila je slijediti srce, unatoč osudi okoline i suprugovom bijesu. Idila ni ovaj put nije potrajala. Sobieski ju je ostavio, shvativši da se njegova strast ohladila.

Ljubavna veza s talijanskim kantautorom Luigijem Tencom, s kojim je planirala brak, završila je tragično. Nakon zastoja u karijeri, ovaj osjećajni, impulzivni muškarac ispalio si je metak u sljepoočnicu. Dalida je pala u tešku depresiju i dane je provodila gutajući tablete za smirenje, snovi su joj se pretvorili u noćne more iz kojih se budila vrišteći, nije mogla ni jesti… Gurnuta preko ruba očaja, odlučila je poći za nesuđenim suprugom. Unajmila je sobu u “Savoyu”, onu istu u kojoj se ubio Tenco, te progutala šaku tableta. Život joj je spasila sobarica, koja je pozvala hitnu pomoć.

Zatim je 35-godišnja pjevačica potražila utjehu u naručju 18-godišnjega talijanskog studenta po imenu Lucio. Nakon prekida kratke, beznačajne veze, sa zaprepaštenjem je otkrila da je ostala trudna. Odlazi na pobačaj, no ni to nije moglo proći bez komplikacija – ostala je neplodna. A voljena majka, koja joj je pružala utjehu u najtežim trenucima, uskoro umire nakon kratke i teške bolesti.

Tri godine nakon Dalidina pokušaja samoubojstva, bivši suprug Lucien Morrise, koji nikad nije uspio pronaći duševni mir, presudio si je skokom kroz prozor. Jednaki izlaz iz depresije, koju je krio i od najbližih, pronašao je i njen najbolji prijatelj Mike Brant. Pjevačicu je razdirala krivnja: “Svi koje sam voljela umiru. Izgleda da sam prokleta!”

Kad je upoznala jedanaest godina mlađeg kolegu Richarda Chanfraya i nakon godinu dana idile, u njihov dom stigao je provalnik. Richard ga je ustrijelio i na mjestu usmrtio. Istraga je trajala pune dvije godine, a Richard je na kraju oslobođen: sud je zaključio da se radilo o samoobrani. Dug period razdvojenosti utjecao je na Dalidine osjećaje: malo-pomalo se ohladila od nevjenčanog supruga. Nakon što ga je ostavila, on si je oduzeo život. U oproštajnom pismu, napisao je kako ne može živjeti bez Dalide.

U četiri godine, koliko je još poživjela, Dalida nije uspijevala pronaći smiraj. Počela je imati problema s pamćenjem, zbog nove operacije očiju morala je prekinuti turneju, a kratkotrajna afera s oženjenim liječnikom završila je u suzama.

Umorna od stalnih udaraca sudbine, progutala je dvije kutije barbiturata. U proljeće 1987. godine pronašli su je mrtvu u njezinu pariškom stanu. Imala je samo 54 godine.

Komentiraj