Dalić: “Veselimo se Torcidi. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli”

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u ponedjeljak je održao konferenciju za medije na kojoj je najavio početak ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Prve su to utakmice reprezentacije nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru u prosincu prošle godine.

Na početku kvalifikacija ‘Vatrene’ na Poljudu u subotu očekuje Wales, a u utorak će Dalićevi izabranici igrati u Turskoj. U skupini s Hrvatskom još su Armenija i Latvija.

“Napravili smo u ovih pet i pol godina mog mandata veličanstvene rezultate, više od postavljenih ciljeva. Nismo mi ni svjesni što smo sve napravili. Osjećam da imam snage i motiva, zajedno s igračima nastaviti s reprezentacijom. Objektivni smo i naš cilj je plasman na veliko natjecanje. Sve drugo je uspjeh”, rekao je na početku Dalić.

Dodao je da moraju zadržati dobru atmosferu i pozitivu u reprezentaciji. “Pored rezultata moramo slagati i novu reprezentaciju i smijeniti generaciju. Opasna je situacija jer imamo velika očekivanja. Podigli smo letvicu”, poručio je.

Istaknuo je da je prvi cilj kvalifikacija plasman. “Favoriti smo u skupini. Imamo tu kvalitetu i moramo biti oprezni i koncentrirani. Želimo biti prvi u skupini. Europsko prvenstvo je u Njemačkoj, tako da će biti puno naših navijača. Bio sam kao navijač u Njemačkoj na reprezentaciji, bilo je sjajno”, istaknuo je.

Dalić je naglasio da Hrvatska nikada nije bila jača nego u Rusiji 2018. godine, ali to, kaže, više nije to. “Ne bježim od toga da imamo kvalitetu. Imamo bolje rezultate na Svjetskom prvenstvu nego na Europskom. Imamo igrače koji dolaze, ali oni ne mogu ništa napraviti bez ovih starijih igrača. Ovo je stvaranje nove generacije koja je napravila velik rezultat”, rekao je Dalić.

Govoreći o igračima, Dalić je rekao da Brozović dugo nije igrao, a Kovačić je imao problema. “Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo to znali rješavati u kvalifikacijama. Danas će doći svi igrači. Ne znamo što će biti s Petkovićem. Ivušić je bolestan. Sutra ću vam moći reći preciznije kad se kompletiramo. Što će biti s Modrićem? O Luki Modriću sve ovisi. Volio bih da bude s nama, no sve je u njegovim rukama”, istaknuo je.

Dalić je poručio da nije očekivao da će toliko dugo biti izbornik. “Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Išao sam korak po korak i dogodilo se. Ostvarili smo čudo, Nisam to očekivao, ali moramo biti ambiciozni i ostvariti cilj”, rekao je novinarima.

Komentirajući povratak Torcide na utakmice reprezentacije, rekao je: “Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veselimo se da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače”, rekao je Dalić.

Komentirao je i sljedeće hrvatske protivnike, Wales i Tursku. “Neće biti nimalo lagano protiv Turske i Walesa, pogotovo ako ne shvatimo utakmice ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo misliti da smo favoriti i najbolji jer je to početak našeg kraja. Mijenjat ćemo možda sitne detalje, ali taktiku vjerojatno nećemo mijenjati. Imamo odličan vezni red i dobre mlađe igrače u obrani”, rekao je.

Istaknuo je da se protiv Walesa moraju čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. “Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku. Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Nisam još izračunao koliko nam bodova još treba točno”, rekao je Dalić.

Na pitanje tko će igrati u napadu, Dalić je rekao da Marko Livaja igra dobro. “Poljud mu leži, doma je. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Kataru i ja od njega očekujem puno. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, zamjerili ste mi. Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na određenom nivou. Treba im veći podražaj. Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Nisam ja sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam takav brzanac”, poručio je.

Dodao je da bi kod nas ‘svi igrali lievo’. “Zvali smo Špikića i on nam je potencijal za dalje. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim. Za desno krilo imamo rješenja”, naglasio je.

Izbornik je poručio da mu je žao što Mislava Oršića nema u sastavu Southamptona. “Ali, ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, neće moći ni za reprezentaciju igrati”, pojasnio je.

Komentirajući Stanišića, Dalić je rekao da je bio sjajan u svakoj utakmici koju je odigrao za reprezentaciju. “Juranović je ofenzivniji od njega, ali Stanišić svaki dan trenira s vrhunskim igračima, kao da igra jaku utakmicu. Potencijal je. Nemamo sad problema na toj desnoj strani”, istaknuo je izbornik.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner