Novo mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus, provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza, pokazalo je veliku prednost Narodne koalicije u odnosu na HDZ s partnerima. Kako piše RTL, smjena na vrhu HDZ-a vratila je kod dijela birača HDZ-a naklonost ovoj stranci. Zabilježen je blagi rast potpore Mostu i Živom zidu, ali i djelomični pad izborne potpore HSS-a.

Da se parlamentarni izbori održavaju danas, Narodna koalicija predvođena SDP-om bi bila relativni izborni pobjednik. Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada koaliciji koju predvodi SDP-u s izborom od 34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima (stranka izlazi samostalno na izbore s nekim manjim strankama ali samo u dijelu izbornih jedinica).

Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto, dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je zabilježila izbor od 2,1 posto, dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka, te Pametno s 1,2 posto izborne potpore.

Ostale stranke i liste bilježe skupni izbor od 2,1 posto, uz 11,5 posto neodlučnih. Važno je napomenuti kako su preferencije koalicija utvrđivane na temelju dostupnih infromacija o izgledu koalicija prije početka provođenja istraživanja (odnosno na 1. kolovoza), piše RTL.

Vezano za popularnost samih stranaka, SDP drži prvo mjesto s 29,6 posto (što je, važno je napomenuti, 2,2 posto manje nego što su uživali u srpnju), dok je HDZ drugi s potporom od 26 posto, što je porast od 3,3 posto u odnosu na srpanj. Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a očito je preokrenuo trend njihovog pada potpore te je ta stranka značajno smanjila prednost u odnosu na prošli mjesec, za čak 5,5 posto.

U ovomjesečnom istraživanju se Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5% što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja (kad je zabilježena izborna podrška od 9,8%). Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9% (prema 5,3% iz srpnja). Dvije su stranke s izborom potporom između 2 i 3 posto: HNS (2,9%) i HSS (2,1%). Pet se stranaka natiskalo na ljestvici izbora s podrškom između 1 i 2 posto: BM 365 (1,7%), HSP AS i HDSSB (po 1,2%), IDS i Pametno (po 1,1%). Između 0,5 i 1 posto izbora je sljedećih pet stranaka: Hrvatski laburisti i Orah (po 0,9%), HSU (0,8%), HSLS (0,7%) i NS Reformisti (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 11,5% neodlučnih.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 16,2 posto (prema 17,1 posto iz srpnja, odnosno 28,2% iz lanjskog kolovoza), piše RTL. Nitko, odnosno niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora bilježi izbor od 14,2 posto (prema 15,9 posto iz srpnja). Čelnik SDP-a Zoran Milanović je na trećem mjestu s izborom od 13,1% (prema 12,4% iz srpnja). Na četvrtom je mjestu novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s izborom od 9,6 posto (prema 7,5% iz srpnja). Božo Petrov je peti s izborom od 6,0 posto (u srpnju 6,9 posto), zatim slijedi Ivan Sinčić izborom od 5,4 posto (u srpnju 5,2%). Među deset najpozitivnijih političara su i Tihomir Orešković (5,4%), Tonino Picula (3,6%), Milan Bandić (3,4%) i Zlatko Hasanbegović (3,1%). Među deset najpozitivnije ocijenjenih hrvatkih političara su po dva iz SDP-a (Z. Milanović i T. Picula) i HDZ-a (A. Plenković i Z. Hasanbegović).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže Karamarko i Milanović ali s obrnutim tendencijama: smanjenje izbora T. Karamarka i povećanje izbora Z. Milanovića.  U ovomjesečnom istraživanju na prvom je mjestu bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji bilježi izbor od 31,6 posto (prema srpanjskih 39,5%). Njegov nekadašnji glavni konkurent i čelnik SDP-a Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 23,7 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 19,7%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (11,1%), dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s izborom od 6,3 posto (u srpnju 5%). Kolinda Grabar Kitarović je peta s izborom od 3,6 posto (u srpnju 2,7%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Božo Petrov (3,1%), Ivo Sanader (2,1%), Tihomir Orešković (1,3%), Milorad Pupovac (1,3%) i Vesna Pusić (1,0%).

Komentiraj