CRNI REKORD: U prošloj godini najviše metana u atmosferi ikad

Globalne emisije metana, drugog po veličini faktora klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, nakon ugljičnog dioksida, porasle su za rekordnu količinu 2021. godine, objavila je u četvrtak Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), američka vladina organizacija

Metan, ključna komponenta prirodnog plina, 84 je puta potentniji od ugljičnog dioksida, ali ne traje toliko dugo u atmosferi prije nego što se razgradi. Ono što najviše pridonosi emisijama metana je iskapanje nafte i plina, a nastaje i na odlagalištima otpada, iz otpadnih voda te zbog uzgoja stoke.

“Naši podatci pokazuju da se globalne emisije nastavljaju kretati u krivom smjeru brzim tempom. Dokazi su dosljedni, alarmantni i nepobitni”, rekao je Rick Spinrad, administrator NOAA-e u priopćenju.

NOAA je priopćio da je godišnji porast atmosferskog metana prošle godine najveći zabilježeni od početka sustavnih mjerenja 1983. godine. Izvješće dolazi nakon što se više od 100 zemalja pridružilo koaliciji kako bi do 2030. smanjile 30 posto emisija plina metana u odnosu na razine iz 2020.. Globalna obveza o metanu 2021. uključuje šest od 10 najvećih svjetskih emitera metana – SAD, Brazil, Indoneziju, Nigeriju, Pakistan i Meksiko.

Kina, Rusija, Indija i Iran su se odbile obvezati. Prošle godine u izvješća Ujedinjenih naroda objavljeno je da je potrebno drastično smanjenje količine metana kako bi se izbjegli najgori ishodi globalnog zatopljenja. U izvješću se navodi da bi, ako bi svijet mogao smanjiti emisiju metana do 45 posto do 2030., spriječilo 255.000 preranih smrti i 775.000 posjeta bolnicama povezanih s astmom na godišnjoj razini.

 

Komentiraj