Miranda Cikotic/PIXSELL

ČOVIĆ “Nakon izbora brži put u EU”

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u nedjelju kako se nada da će BiH nakon općih izbora nadvladati političku krizu, uspostaviti vlast i ubrzati put prema EU-u.

Više od tri milijuna birača u nedjelju bira vlast za iduće četiri godine, no formiranje vlasti neizvjesno je jer ne postoje odredbe izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda u Federaciji BiH.

Nakon što je glasao u Mostaru, Čović je rekao da će već nakon prebrojavanja prvih listića postati jasno kako predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba te ostalih građana žele brzi napredak prema EU-u.

“Građani žele BiH koja će se brzo transformirati u racionalno uređeno društvo u kojemu će tri konstitutivna naroda do kraja apsolutno ustavno biti jednakopravna te neće razmišljati o vlastitoj ugroženosti“, izjavio je novinarima Čović, aktualni hrvatski član predsjedništva.

Očekuje da će izmjene izbornog zakona uvažiti zahtjev ustavnog suda o legitimnom političkom zastupanju konstitutivnih naroda.

“Čini mi se da ćemo nadvladati taj problem legitimnog predstavljanja koji danas nije definiran u izbornom zakonu. Čini mi se da će se to večeras dogoditi kada budemo zbrajali rezultate, onda nije teško doći do tog rješenja“, istaknuo je Čović, kandidat HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

Po njegovim riječima, posljednji razgovori s čelnicima srpskih i bošnjačkih stranaka ohrabruju da bi moglo doći do partnerstva za provedbu brojnih reformi.

Komentiraj