ĆORIĆ ‘Kao ministar ne mogu puno učiniti u vezi kvalitete zraka u Zagrebu”

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, za Dnevnik Nove TV je komentirao odlazak ministra zdravstva Milana Kujundžića i zagađenje zraka u Zagrebu.

“Ja bih rekao, kao što sam ponovio danas vašim kolegama, predsjednik Vlade Plenković bira tim koji u datom trenutku može učiniti najviše za Hrvatsku i na njemu je izbor ministara”, kazao je Ćorić, dodavši da od Kujundžićeva nasljednika očekuje da nastavi započete procese.

“Osam je mjeseci do parlamentarnih izbora. Zašto ne nastaviti one dobre stvari koje su započete?”, izjavio je Ćorić.

Ministar smatra da odgovornost ministarskih imovinskih kartica nije na premijeru.

“Ako me pitate je li Andrej Plenković odgovoran za upisane podatke u mojoj imovinskoj kartici – nije”, mišljenja je Ćorić.

Ćorić je naglasio da, kao ministar, ne može učiniti mnogo u vezi kvalitete zraka u Zagrebu.

“Što sam učinio da ljudi manje voze automobile ili se griju manje na ogrjev, na drvo odnosno na ugljen? Kao ministar ne možete tu puno učiniti. Kao ministar možete voditi resor i donositi mjere koje će osigurati da se u srednjem, odnosno u dugom roku takve stvari ne događaju.

Ja mogu reći da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša u posljednjih nekoliko godina u više navrata financirali odnosno sufinancirali kupnju električnih vozila.

Isto tako smo sufinancirali promjenu ogrjevnog materijala kod javnih ustanova. U našoj energetskoj strategiji, dakle u našem promišljanju za budućnost smo se u potpunosti orijentirali na obnovljive izvore energija, a sve to vodi ka manjem onečišćenju.

Ono što svakako valja imati na umu je činjenica da uvjeti u kojima funkcioniramo u Gradu Zagrebu u posljednjih nekoliko tjedana, da se ponavljaju periodički iz godine u godinu uslijed meteoroloških prilika, odnosno kombinacije meteoroloških prilika i ogrjevne sezone koja je u punom jeku.

Imajući to na umu, gradovi koji su izloženi takvim vrstama onečišćenja – trebaju napraviti svoje akcijske planove. Ti akcijski planovi trebaju dovoditi do manje onečišćenja. Međutim, mjere koje proizlaze iz tih akcijskih planova nisu predmet evaluacije Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, zaključio je ministar.

 

Komentiraj