Grčki premijer Aleksis Cipras i njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić priopćili su u utorak, na zajedničkoj tiskovnoj  konferenciji u Beogradu, da je određena nova “mapa puta”  uz koju će dvije zemlje nadalje osnažiti međusobne odnose.

Oni su na početku dvodnevnog Ciprasova posjeta Beogradu najavili da će zajednička sjednica vlada Srbije i Grčke, koju su nazvali visoki savjet, biti održana u Solunu, gdje će se nadalje konkretizirati buduća još čvršća suradnja.

Dva premijera istaknula su važnost povezivanja Beograda i Soluna te povećanje trgovinske razmjene.

“Važno za obje zemlje je i da izgradimo bolju željezničku infrastrukturu i bolju prugu koja bi spajala Beograd i Solun i o tome smo strateški razgovarali. Cilj je da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od 30 sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno”, naglasio je Vučić.

Premijer Cipras poručio je da Grčka podržava Srbiju na putu ka EU i da njegova zemlja neće promijeniti stajalište u vezi s nepriznavanjem neovisnosti  Kosova.

“Zajednički smo zaključili da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, obostranog poštivanja, dijaloga i suradnje, a ne kršenjem pravila i nerazumnim radnjama vezanim s obvezama iz međunarodnih ugovora”, rekao je Cipras.

Po njegovoj ocjeni, Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost, između ostalog, kroz kontinuitet teškog ali neophodnog dijaloga s Prištinom.

Govoreći o ekonomskoj suradnji dvije zemlje Cipras je podsjetio da je Grčka treći investitor u Srbiji i vrlo značajna turistička destinacija za srbijanske turiste.

Srbijanski premijer  je naveo da  je tijekom sastanka s grčkim kolegom bilo riječi i o regionalnoj suradnji i regionalnoj stabilnosti, kao i o gospodarskoj razmjeni dvije zemlje. On je napomenuo i da će dvije zemlje nastaviti daljnju suradnju oko migrantske krize.

Komentiraj