Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za globalnu potražnju

Cijene nafte u utorak su na svjetskim tržištima skliznule prema 42 dolara jer trgovce brine da bi nova ograničenja u SAD-u i Aziji mogla ugroziti oporavak globalne potražnje, i to baš kada se vodeći proizvođači spremaju povećati proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom se tržištu tako spustila za 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,30 dolara. Na američkom je bila niža 49 centi, kliznuvši na 39,61 dolar.

U Kaliforniji, najnapučenijoj američkoj saveznoj državi, u ponedjeljak su ponovno uvedena ograničenja, nakon što su isto već učinile neke druge države, poput Floride i Teksasa. Nova ograničenja također su uvele Azija i Australija, nabraja Reuters.

Takav razvoj situacije potiče zabrinutost za globalne gospodarske izglede i globalnu potražnju za naftom.

Za smjernice u vezi ponude nafte, tržišta pak s nestrpljenjem čekaju vijesti iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, o novoj razini smanjenja proizvodnje. OPEC-ov tehnički odbor sastaje se tokom dana a sutra odbor za monitoring OPEC+, podsjeća Reuters.

Prema važećem sprorazumu, proizvodnja će se još do kraja mjeseca smanjivati za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno a očekuje se da će OPEC+ dogovoriti da se od kolovoza do kraja godine smanjuje za 7,7 milijuna barela dnevno.

Naftno tržište ide u smjeru uspostave ravnoteže budući da potražnja postupno raste, rekao je glavni tajnik OPEC-a u ponedjeljak.

U najnovijem mjesečnom izvješću OPEC procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u idućoj godini porasti za rekordnih sedam milijuna barela dnevno ali da će i dalje biti slabija nego prije koronakrize.

Od važnih vijesti za naftna tržišta izdvaja se ona o kineskom uvozu nafte u lipnju, koji je dosegnuo najviše dnevne i mjesečne razine, pokazuju danas objavljeni kineski podaci.

Tržišta će za daljnje smjernice u vezi potrošnje goriva u utorak pratiti najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API), a u srijedu izvješće američke vlade.

Analitičari procjenjuju da će izvješća pokazati tjedni pad zaliha benzina za 900 tisuća barela a zaliha sirove nafte za 2,3 milijuna barela, pokazuju preliminarne procjene ekonomista iz Reutersove ankete.

Odvojeno je OPEC na mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,38 dolara, što znači da je bila za osam centi niža u odnosu na prošli petak.

Komentiraj