Chia sjemenke dobro je uvesti u prehranu, jer imaju brojne prednosti za zdravlje

Autor:

Pixsell/Davor Puklavec

Chia je drvena namirnica s područja Latinske Amerike i veliki izvor nutrijenata, kao što su omega-3 masne kiseline, prehrambena vlakna, proteini, aminokiseline i antioksidansi. Ove sjemenke je vrlo lako uvesti u jelovnik, to se posebno tiče dijabetičara, a neke od jednostavnih recepeta možete proučiti ovdje.

Ističe se da dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana, 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom samo 140 kcal. Zbog velike količine prehrambenih vlakana nakon dodavanja i male količine vode posjeduju svojstvo formiranja u gel.

Osim kod dijabetesa, chia se preporučuje i kod kardiovaskularnih bolesti, a može biti korisna i sportašima, jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata.

Sjemenke ne treba samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, među kojima se ističu kalcij, B vitamini, cink, bor, kalij, bakar i fosfor. Chia se razlikuje od ostalih sličnih namirnica po stabilnosti masnih kiselina, koje mogu kroz dulje vrijeme stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama.

Od chie i zbog njenog svojstava formiranja u želatinu lako je napraviti napitke, smoothie i pudinge. Na internetu postoji mnogo recepata za kruh i kolače, pekmeze i džemove, a vrlo su popularna jela kao što su razna variva i mesne okruglice.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.